Smart kolektiv je tokom 2013. godine, u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje, organizovao konkurs za Evropsku nagradu za CSR partnerstvo na nacionalnom nivou, s ciljem da doprinese vidljivosti partnerstava velikih kompanija, malih i srednjih preduzeća sa organizacija i institucijama, i promoviše važnosti partnerstava za rešavanje društvenih problema.

Na konkursu su nagrađena najuspešnija partnerstva poslovnog sektora sa institucijama i organizacijama civilnog društva, unapređena je  razmena dobrih praksi, a najbolje partnerske inicijative iz Srbije promovisane su na nacionalnom i evropskom nivou.

Evropska Nagrada za CSR Partnerstvo

Evropska Nagrada za CSR Partnerstvo

Prva pan-evropska nagrada za CSR partnerstvo lansirana je 2012. godine u 30 zemalja Evrope među kojima je i Srbija. Sa ciljem da doprinese vidljivosti najboljih CSR praksi i podigne svest o pozitivnoj ulozi koju poslovni sektor može imati u društvu, ovaj konkurs je inicirala i finansirala Evropska komisija u čijoj Strategiji za CSR 2011-2014 lansiranje ovog konkursa predstavlja jedan od načina da se koncept partnerstava biznis sektora sa drugim sektorima istakne kao efikasan mehanizam za doprinos održivom razvoju društva. Koaliciju organizacija koje su realizovale nacionalne konkurse koordinirali su CSR Europe i Business in the Community.

Evropska Nagrada za CSR Partnerstvo BriselEvropska Nagrada za CSR Partnerstvo Brisel

Smart kolektiv je u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje sproveo konkurs u Srbiji, na koji je stiglo 15 prijava: 12 u kategoriji velikih kompanija i 3 u kategoriji malih i srednjih preduzeća. Prijavljene projekte ocenjivao je nezavisni žiri, sastavljen od predstavnika poslovnog sektora, javnih i međunarodnih institucija i neprofitnih organizacija, prema pažljivo razvijenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje učesnice, koja posebno vrednuje inovativan pristup održivosti i uticaj koji je realizacija partnerske inicijative imala na društvo i na samu kompaniju. Uspeh pobedničkih projekata proslavljen je na svečanoj ceremoniji u Briselu, na kojoj su pobednici nacionalnih konkursa iz 30 zemalja, među kojima su bili i dobitnici nagrade u Srbiji – B92 i Sunce Marinković – primili posebna priznanja Evropske komisije. Svi pobednički projekti predstavljeni su u publikaciji Golden Book Celebrating CSR Partnerships  koja predstavlja svojevrstan pregled najinovativnijih i najuspešnijih partnerskih inicijativa kompanija i predstavnika civilnog i javnog sektora širom Evrope.

Pogledajte video o pobednicima iz Srbije.

Pogledajte video o pobednicima iz zemalja koje su sprovodile konkurs.

Pogledajte video sa ceremonije u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske komisije.