Smart kolektiv je 2013. godine izdao vodič za uspostavljanje i realizaciju međusektorskih partnerstava, s ciljem da pruži konkretne smernice za implementiranje partnerskih inicijativa organizacija civilnog društva, javnog sektora i kompanija, i promoviše koncept partnerskog rešavanja problema zajednice.

Publikacija sadrži prikaz važnih momenata u nastanku i razvoju saradnje između partnera iz različitih sektora i pruža konkretne smernice za izgradnju i realizaciju uspešnih partnerstava, ilustrovane primerima iz prakse organizacija učesnica projekta „Partnerstvo za održivost“.

Vodič za međusektorska partnerstva

Vodič za međusektorska partnerstva

Publikacija „Partnerstvo po meri društva – Vodič za upravljanje međusektorskim partnerstvima“ namenjena je predstavnicima svih sektora koji nameravaju da zajedničkim delovanjem menjaju zajednicu u kojoj žive i da, uspostavljajući održiva partnerstva, doprinose rešavanju društvenih problema. Vodič ukazuje na veliki potencijal međusektorskog partnerstva kao mehanizma koji prepoznaje kapacitete i kompetencije svakog sektora i koristi ih za postizanje zajedničkog cilja. Pored toga, Vodič predstavlja svojevrsnu alatku za procenu sopstvene motivacije i kapaciteta za uspostavljanje saradnje. Korake u izgradnji i realizaciji partnerstava ilustruju slučajevi iz prakse organizacija učesnica projekta „Partnerstvo za održivost“ u okviru kojeg je ovaj Vodič i pripreman, a koji je finansirala Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Iako je Vodič fokusiran na partnerstva između civilnog i poslovnog sektora, većina informacija i saveta može biti od koristi i u povezivanju drugih sektora – javnog i poslovnog, kao i civilnog i javnog.

Ova publikacija je jedan od rezultata dugogodišnjeg rada i iskustva Smart kolektiva u razvoju i promociji koncepta međusektorskih partnerstava. Štampana je i na engleskom jeziku.