U ovoj studiji dat je prikaz stanja i trenutnih izazova u zemljama obuhvaćenim studijom: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Za sagledavanje stanja u zemljama regiona bilo je potrebno proučiti brojnu dokumentaciju, studije, politike i dostupne analize, a polazna osnova bili su rezultati regionalnog istraživanja o stanju zelene ekonomije iz ugla organizacija civilnoga društva koje se bave zaštitom životne sredine, razvojem zajednice, socijalnom i zelenom ekonomijom.

Kroz regionalne multisektorske radionice i nacionalne konferencije nastojali da oslušnemo glas i viđenje javnog i poslovnog sektora, kao i eksperata i predstavnika akademske zajednice. Kroz izradu ove studije nastojali smo da stvorimo alat za podizanje svesti o važnosti i nužnosti delovanja, da ponudimo zbirku primera dobre prakse koja će biti podsticaj za stvaranje nekih novih modela delovanja i zelenijeg poslovanja. Pored primera iz EU, fokus je bio na lako primenjivim modelima iz regiona, koji prate teme Evropskog zelenog plana, a koje se, prema rezultatima GEAR istraživanja najlakše mogu primeniti.

Studija je sastavni deo projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region), čiji je cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva u zaštiti životne sredine, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016–2017, a realizuje Smart kolektiv u partnerstvu sa organizacijama FORS Montenegro iz Crne Gore, Centar za razvoj i podršku iz BiH, Eko Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Studiju možete preuzeti OVDE.