U partnerstvu sa belgijskom organizacijom Oksigen Lab, Smart kolektiv je organizovao studijsku posetu Briselu, tokom koje su njeni učesnici imali priliku da posete neke od pionira iz ove oblasti i upoznaju se sa najboljim studijama slučaja institucija i organizacija koje pružaju finansijsku i stručnu podršku socijalnim preduzećima.

Učesnici su upoznati sa programima finansiranja socijalnih preduzeća koje pružaju SI2 Fond, Crédal, BNP Paribas Fortis i Financité, te mehanizmima tehničke podrške koje pružaju Sociale Innovatiefabriek i Oksigen Lab. Pored toga, imali su priliku da posete PermaFungi, inovativnu društvenu kooperativu koja proizvodi pečurke od kafenog taloga. Učesnici su upoznati sa njihovim procesom rada i finansijskim mehanizmima uz pomoć kojih razvijaju svoj biznis. Od osnivanja zadruge u februaru 2014. godine, ovo preduzeće koristi različite vrste finansijskih instrumenata, uključujući grantove, pozajmice i državne subvencije.

Glavna svrha ovog dvodnevnog putovanja bilo je sticanje znanja o investicijama u oblasti socijalnog uticaja od stručnjaka i onih koji ga koriste, kao i inspiracija u procesu razvoja finansijskih instrumenata koja će izazvati rast društvenih preduzeća u Srbiji. Učesnici studijske posjete bili su bliski partneri Smart kolektiva i saradnici iz socijalnih preduzeća, organizacije za pružanje podrške, javni sektor i finansijske institucije.

Među učesnicima su bili predstavnici: Erste Banke, UniCredit Banke, Sektora za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU), Ministarstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, Razlivališta, socijalnih preduzeća DajDaj i Radanske Ruže. Ova studijska poseta deo je projekta Smart kolektiva, “Finansiranje društvenih preduzeća u Srbiji – izgradnja partnerstava i modela održivog razvoja tržišta socijalnih finansija”, koji se realizuje uz podršku Programa zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) Evropske komisije.