Smart kolektiv je 2019. godine pokrenuo Fond za razvoj održive ekonomije sa ciljem da pruži trajnu i adekvatnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima sa jakim društvenim uticajem. Fond predstavlja nastavak strateške i dugoročne orijentacije Smart kolektiva ka pružanju podrške i osnaživanju pojedinaca, organizacija i preduzeća koji doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama. Tokom proteklih 15 godina, osnažili smo preko 7,000 pokretača promena i unapredili kvalitet života za preko 100.000 pojedinaca. Sada želimo da naše programe podrške učinimo održivijim tako što ćemo socijalnim inovatorima omogućiti pristup finansijskim instrumentima koji su skrojeni po njihovoj meri i prema njihovim potrebama.
  Naš cilj je da strateški povežemo fondacije, kompanije, preduzeća i filantrope i kreiramo zajednicu koja će pružiti odgovarajuću mentorsku i finansijsku podršku socijalnim inovatorima. Prepoznajući da dobre ideje imaju različite potrebe tokom svog razvoja, kreirali smo dva programa namenjena različitim fazama razvoja preduzeća:
Na dugoročnom planu, ciljevi Fonda su da do 2023. godine, kroz Program za održive ideje podržimo ukupno 100 ideja, odnosno 20 ideja godišnje, kao i da kroz Program za održive biznise podržimo 50 preduzeća, odnosno 10 preduzeća godišnje Preduzeća sa najvećim potencijalom za dalji razvoj poslovanja i društvenog uticaja imaće priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument koji je deo Fonda – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR. Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo i sprovodi Smart kolektiv, pionirska organizacija u oblasti socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja, sa preko 15 godina iskustva u podržavanju pojedinaca, organizacija i preduzeća koja doprinose održivom razvoju društva. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku socijalnim preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju. Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije Za sva dodatna pitanja, možete da nas kontaktirate putem mejla: office@smartkolektiv.org  ili pozivom na telefon: 011 2659700.