U Beogradu je 6. aprila 2017. godine, u malom pozorištu „Duško Radović“, održan četvrti po redu Forum socijalnih inovacija. Forum socijalnih inovacija je godišnja konferencija koju Smart kolektiv u saradnji sa partnerima organizuje od 2014. godine. Forum predstavlja najveći regionalni događaj posvećen temi socijalnog preduzetništva i na njegovom etvrtom izdanju učestvovalo je preko 150 predstavnika institucija, organizacija i kompanija iz zemlje i inostranstva. Na konferenciji su govorili predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svetskih organizacija iz oblasti socijalnog preduzetništva. Tema ovog Foruma socijalnih inovacija bili su mehanizmi podrške socijalnim preduzećima.

Glavni program konferencije razvijen je u saradnji sa organizacijom NESsT, uz podršku Fonda za saradnju TaiwanBusiness-EBRD i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). U ovom delu programa predstavljeni su rezultati istraživanja o mapiranju ekosistema socijalnih preduzeća u sedam zemalja regiona kao i preporuke za građenje stimulativnijeg okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva. Rezultate istraživanja je predstavila Eva Varga, liderka istraživačkog tima i ekspertkinja za socijalna preduzeća.

Na konferenciji je bilo reči i o inovativnim mehanizmima za finansiranje socijalnih preduzeća. O toj temi govorili su Mirjana Šakić iz Erste Gupe,  Ewa Konczal iz Evropske asocijacije za venture filantropiju, Shkelzen Marku iz Yunus Social Business Balkans i Teo Petričević iz ACT grupe.

U okvriu programa Foruma, predstavljene su i preporuke iz evropskog i tajvanskog iskustva u oblasti inovacija u finansiranju i partnerstvima. O toj temi su govorili: Jer-San Hu, generalni sekretar organizacije Taiwan Social Enterprise Innovation and Entrepreneurship Society, Loic Van Cutsem, generalni menadžer organizacije Oksigen Lab iz Belgije i Goran Jeras menadžer Etične banke iz Hrvatske.

Na prezentacijama i panel diskusijama u okviru konferencije bilo je takođe reči i o: izazovima sa kojima se susreću socijalni preduzetnici u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu, spremnosti za investicije i programima stručne podrške za socijalna preduzeća, mehanizmima podrške socijalnim preduzećima u Srbiji, kao i o načinima integrisanja koncepta društvenog uticaja u razvoj povoljnog okruženja i investicionih strategija.

U Foruma socijalnih inovacija, tradicionalno je održan i kutak sa proizvodima socijalnih preduzeća. Ovde su gosti iz zemlje i inostranstva imali priliku da kupi proizvode socijalnih preduzeća i upoznaju se sa njihovim radom i društvenom misijom. Prodato je preko 90 proizvoda a mnogi od njih izrazili su i zaintresovanost za dalju saradnju sa socijalnim preduzećima.

Fotografije sa konferencije možete pogledati na Facebook stranici Smart kolektiva.