U svetu danas posluje preko dva miliona socijalnih preduzeća, a u EU ona zapošljavaju više od četrnaest miliona ljudi, što pokazuje da socijalna ekonomija ima moćnu ulogu u kreiranju novih radnih mesta i društvenih inovacija, zaključak je regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija (FSI) koja je održana 22.aprila u Beogradu.

Tokom Foruma socijalnih inovacija predstavljena je i Smart akademija u okviru koje je tokom prethodnih godinu dana 10 organizacija dobilo 500 sati besplatne stručne podrške za unapređenje rada, a najbolje organizacije nagrađene su donacijama ukupne vrednosti od 2,22 miliona dinara. Takođe je predstavljena i Akademija poslovnih veština, čije obuke i predavanja je pohađalo više od 100 predstavnika civilnog sektora.

Različiti projekti i inicijative koji su pokrenuti tokom prethodnih godina potvrđuju da je moguće sprovesti ekonomski isplative projekte bazirane na jakim socijalnim vrednostima. U EU postoji konsenzus da  podrška socijalnim preduzećima treba da se ojača, da je zbog toga bitno raditi na razvoju finansijskih instrumenata i podršci različitim inicijativama na ovu temu, rekao je Neven Marinović, izvršni direktor Smart kolektiva.

Predstavnici uspešnih socijalnih preduzeća iz Srbije, regiona i Evrope – Euclid Network (UK), Mozaik fondacija (Bosna i Hercegovina), Ideas Factory (Bugarska), Etička banka (Hrvatska), Apiform (Bosna i Hercegovina) i Vlada Republike Slovenije, diskutovali su o trendovima i dobroj praksi u podršci i razvoju socijalnih inovacija. Predstavnicikompanija  Erste banka, Delta Fondacija, UniCredit Banka i Delhaize Srbija predstavili su programe podrške koje ove kompanije pružaju socijalnih preduzećima.

sif-2016-3          sif-2016-2

Forum socijalnih inovacija je najveći godišnji događaj o socijalnom preduzetništvu i održivosti civilnog društva u Srbiji i deo je šire inicijative promovisanja i podsticanja međusektorske saradnje i razvoja održivog i inovativnog civilnog društva u Srbiji.

Forum socijalnih inovacija do sada je posetilo više od 500 lidera iz civilnog, privatnog i javnog sektora uz učešće više od 70 govornika iz 12 zemalja.

Organizatori Foruma socijalnih inovacija su Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, uz finansijsku podršku USAID. Prijatelji Foruma su Dom omladine Beograd, Atlantic Group i Coca Cola Hellenic.

Više fotografija možete pogledati na našoj Facebook stranici.