Socijalna preduzeća doprinose ostvarivanju važnih društvenih ciljeva kao što su povećanje zaposlenosti, socijalna inkluzija i inkluzivni razvoj i zato je neophodno da se u Srbiji, po ugledu na evropske politike, usvoji sistemski pristup u njihovom osnaživanju – zaključak je drugog Foruma socijalnih inovacija koji se održao 1.aprila 2015. u Kulturnom centru Rex u organizaciji Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje.

Na najvećem događaju o socijalnom preduzetništvu u Srbiji – Forumu socijalnih inovacija, predstavljene su postojeće politike, mogućnosti za saradnju socijalnih predzeća i biznis sektora, različiti programi podrške, uspešna socijalna preduzeća i inovativne prakse u ovoj oblasti. Učesnici konferencije bili su predstavnici USAID-a, predstavnici državne uprave i akademske zajednice, kao i predstavnici kompanija, bankarskog sektora, fondacija i socijalnih preduzeća iz Srbije.

Kroz različite panel diskusije i prezentacije, na konferenciji je bilo reči o tome koji mehanizmi podrške su na raspolaganju socijalnim preduzećima u Srbiji, koje veštine i resursi su potrebni za njihovo uspešno poslovanje i koja je uloga države, privatnog i civilnog sektora u razvoju socijalnog preduzetništva.

Značajni gost konferencije bila je Simona Popa iz vodeće organizacije za programe podrške socijalnim preduzećima u Velikoj Britaniji – UnLtd, koja je predstavila trendove za pružanje podrške socijalnim preduzećima na međunarodnom nivou, kao i rad Globalne mreže za socijalno preduzetništvo (GSEN).

sif-2015-1-2     sif-2015-1

Glavni zaključak ovogodišnje konferencije je da je socijalnim preduzećima neophodan podsticaj od strane države koja bi trebalo da usvoji sistemski pristup njihovoj podršci, kao što je slučaj u evropskim zemljama gde postoje posebni propisi i dokumenti javne politike, usmereni na podršku socijalnom preduzetništvu. Neophodno je obezbediti povoljno okruženje za njihovo napredovanje, što podrazumeva promovisanje socijalnog preduzetništva, unapređenje pravnog okvira, finansiranje, omogućavanje pristupa tržištu, kao i podršku obuci i istraživanju u oblasti socijalnog preduzetništva, izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija deo je šire inicijative promovisanja i podsticanja međusektorske saradnje i razvoja odživog i inovativnog civilnog društva u Srbiji, koju Smart kolektiv sprovodi uz podršku USAID-a. Prijatelji konferencije bili su Coca-Cola Hellenic i Atlantic Grupa.

sif-2015-3 sif-2015-5

Više fotografija sa događaja možete pogledati na našoj FB stranici.