Prvi regionalni Forum socijalnih inovacija okupio je više od 200 učesnika iz 14 zemalja, ujedinjenih oko ideje kreiranja regionalne platforme za razvoj socijalnog preduzetništva.

Socijalno preduzetništvo je jedan od mogućih izlaza iz krize u regionu i zbog toga je veoma važno da vlade zemalja u regionu omoguće podsticajne uslove za razvoj socijalnog preduzetništva, da se podstakne veća saradnja sa poslovnim sektorom i da se nizom mera poboljša konkurentnost socijalnih preduzeća – jedan je od ključnih zaključaka Foruma održanog u organizaciji Smart kolektiva i Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva.

U diskusijama je učestvovalo ukupno 19 panelista iz 10 zemalja – uključujući predstavnike vodećih organizacija, kompanija i uspešnih socijalnih preduzeća iz regiona.

Konferencija je otvorena panel diskusijom na temu kreiranja povoljnog ekosistema za razvoj socijalnog preduzetništva, u kojoj su učestvovali Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji (Srbija), Zoran Stojkovski, direktor Centra za institucionalni razvoj – CIRa (Makedonija), Juliana Hoxha, direktorka, Partners Albania, Center for Change and Conflict Management (Albanija), Sefë Govori, finansijski menadžer, Forum for Civic Initiatives – FCI (Kosovo), Dženan Šarić, projektni menadžer Fondacije Mozaik (Bosna i Hercegovina), Aysegul Ekmekci, asistent programa socijalnih investicija, Third Sector Foundation of Turkey – TUSEV (Turska), Anto Janković, menadžer programa filantropije Fonda za aktivno građanstvo – fAKT (Crna Gora) i Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, kao moderator.

Nakon diskusije, učesnici panela svečano su potpisali Beogradsku deklaraciju o razvoju socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i Turske, koja je naišla na podršku više od 350 organizacija iz regiona: http://belgradedeclaration.net/.

sif-2014-3 sif-2014-4

Koliko su proizvodi i usluge socijalnih preduzeća konkurentni u regionu i koji vid podrške je potreban socijalnim preduzećima da bi postala konkuretnija? O ovim temama diskutovali su predstavnici uspešnih socijalnih preduzeća iz BiH, Albanije, Slovenije i Srbije: Mirela Dautaj, suosnivačica Foruma socijalnih preduzeća Albanije, Dženan Šarić, projektni menadžer Fondacije Mozaik (BiH), Dario Radošević, projektni menadžer Razvojne zadruga eTRI (Slovenija) i Neven Marinović, izvršni direktor Smart kolektiva (Srbija). Diskusiju je moderirala Maja Dželatović, konsultantkinja za marketing i komunikacije.

Pored iskustava iz regiona, učesnici konferencije imali su priliku da, zahvaljujući podršci koju je pružio British Council, čuju i iskustva najvećeg britanskog udruženja socijalnih preduzeća Social Entreprise UK (SEUK), koje okuplja 70.000 britanskih organizacija iz svih sektora, posvećenih razvoju socijalne ekonomije.

fsi-2014-6 fsi-2014-7

U trećoj panel diskusiji učestvovali su predstavnici poslovnog sektora, među kojima su bili i Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Mirjana Šakić, samostalna stručna saradnica u Erste Banci, Relja Kosanović, saradnik za održivi razvoj u Delez Srbija i BiH, i Guido Munzi, programski koordinator za Evropu i Centralnu Aziju UniCredit Fondacije. Diskusiju je moderirao Nikola Jovanović, predsednik Udruženja HUB Beograd.

Učesnicima su se na otvaranju konferencije obratili Meral Karan, v.d. direktora Kancelarije za demokratiju i upravljanje USAID-a, Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Tony O’Brien, direktor British Council-a, Zorica Rašković, nacionalna savetnica EU TACSO – Tehnička podrška organizacijama civilnog društva i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.

fsi-2014-5 sif-2014-2

Konferenciju su organizovali Smart kolektiv i Koalicija za razvoj socijalnog preduzetništva, u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, British Council-om, Forumom poslovnih lidera Srbije i studentskom organizacijom AIESEC, uz podršku EU TACSO Srbija, USAID-a i Instituta za održive zajednice. Konferenciju su podržale kompanije Coca-Cola Hellenic, Atlantic Group i Merkator-S.

Više fotografija sa događaja pogledajte na našoj FB stranici.