U okviru Foruma socijalnih inovacija 2018, godišnje konferencije o socijalnom preduzetništvu Smart kolektiva, tradicionalno je održan i Sajam socijalnih preduzeća. Na konferenciji je učestvovalo više od 150 predstavnika socijalnih preduzeća, civilnog sektora, finansijskih institucija, kompanija i javnog sektora iz 11 zemalja regiona Centralno-istočne Evrope, koji su imali prilike da slušaju o najnovijim trendovima, razvoju socijalnih preduzeća i investiranju u socijalna preduzeća.

Forum se ove godine održao 17. maja u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Na otvorenom prostoru između Poleta i Marsh open space-a gde su se paralelno dešavale sesije konferencije, za vreme pauze za ručak organizovan je Sajam socijalnih preduzeća. Na sajmu se 15 socijalnih preduzeća predstavilo prisutnim učesnicima konferencije. Posetioci su imali prilike da saznaju više o socijalnim preduzećima, o njihovom poslovanju i društvenim problemima koje rešavaju kao i da kupe neke od njihovih proizvoda ili ugovore buduću saradnju.

Socijalna preduzeća koja su učestvovala na Sajmu su: Evo rukaCentar za mameUdruženje AtinaCaritas ŠabacUdruženje Naša kućaKafe bar 16ChronoUdruženje HercKreativni studio KvartBio IdeaNanin recept s jugaAgro IrisMahalaKonjički Klub Aranđelovac kao i socijalno preduzeće MamaOrgana iz Skoplja.

Osim predstavljanja preduzeća na Sajmu, učesnici konferencije su imali priliku da probaju ketering Udruženja Naša kuća tokom ručka i ketering socijalnog preduzeća Bagel Bejgl na koktelu. Tokom pauze za ručak, učesnici su mogli da kupe svoj primerak magazina Liceulice a svi učesnici su materijale dobili u torbama koje je odštampalo preduzeće KvART. Za potrebe transporta materijala i opreme tokom konferencije, Smart je angažovao socijalno preduzeće Izlazak.