Program Ideja za bolje sutra Smart kolektiv realizuje u partnerstvu sa UniCredit Bankom, UniCredit Fondacijom i Fondacijom Ana i Vlade Divac. Cilj Programa je pružanje finansijske i stručne podrške socijalnim preduzećima u Srbiji i do sada je u okviru Programa dodeljeno ukupno 136.000 evra bespovratnih grantova i preko 800 sati stručne podrške.

Tokom 2017/2018 godine sprovodi se treći ciklus Programa. U okviru ovog ciklusa odabrano je 7 socijalnih preduzeća koja su dobila grantove u ukupnom iznosu od 35.000 evra kao i mentorsku podršku za dalji razvoj poslovanja.

Ovogodišnji učesnici programa su sledeća socijalna preduzeća: Atina – Bagel Bejgl, ISE – Chrono, Nova Perspektiva, Naša kuća, Vunena i Liceulice. Ovih sedam preduzeća dobilo je po 5.000 EUR za dalji unapređenje poslovanja. Osim toga, u okviru inicijative Unicredit banke „Tvoj izbor, tvoj projekat“, zaposleni banke su odabrali dva socijalna preduzeća, Atina – Bagel Bejlgl i Naša kuća, koja su dobila dodatnih 2.500 EUR podrške.

Pored bespovratnih grantova, socijalna preduzeća će dobiti i 6 meseci mentorstva zahvaljujući podršci Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE).

Mentorska podrška:

U skladu sa mapiranjem potreba, svakom preduzeću su dodeljena 2 mentora. Jedan mentor iz Unicredit banke i jedan biznis mentor.

Mentori iz Unicredit banke će preduzećima pružiti podršku i savetovanje u posebnim oblastima poslovanja kao što su komunikacija, prodaja, finansije, brending, ljudski resursi i sl, a kojima se oni inače bave u banci. Mentori će preduzećima pružati podršku u periodu decembar 2017 – april 2018.

Biznis mentori će pružati savete i podršku u sveukupnom poslovanju tokom perioda decembar 2017/jun 2018. Mentori su eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa socijalnim preduzećima kao i uspešni socijalni preduzetnici: Marko Moračić (Vitriol consulting), Nikola Jovanović (Tututrututu consulting), Sonja Dakić (osnivač socijalnog preduzeća DajDaj doo i nezavisni ekspert), Vladimir Stojanović (Optimist Bosilegrad), Milica Čalija (Anđeli doo) i Dragana Petković (Startit).

Podrška kroz zajedničke treninge:

Kao vid stručne podrške biće održana i serija treninga na kojima će učestvovati sva socijalna preduzeća. Teme treninga biće iz oblasti koje se prema mapiranju potreba pokažu kao zajednička potreba svih preduzeća.