U saradnji sa Hajnrih Bel Fondacijom, Smart kolektiv je tokom maja i juna organizovao niz treninga za socijalna preduzeća i organizacije civilnog društva. Program je realizovan sa ciljem da se učesnicima obezbedi sticanje znanja i mentorska podrška neophodna za jačanje kapaciteta u oblasti strateških komunikacija. Pored toga, cilj programa bio je da podrži ove organizacije da budu održivije, inovativnije i efikasnije u ostvarivanju svojih društvenih misija.

Kroz ove serije obuka, više od 50 predstavnika sektora civilnog društva steklo je veštine i znanja u sledećim oblastima: strateška komunikacija, javni nastup i veštine prezentovanja, zastupanje, međusektorsko partnerstvo i crowdfunding.

Učesnici su imali priliku da steknu nova znanja i sarađuju sa iskusnim stručnjacima kao što su: Dragana Roter, stručnjak za komunikacije sa velikim iskustvom u medijima i javnom i korporativnom sektoru; Đorđe Maričić, vlasnik agencije Maverick Consulting i dugogodišnji novinar i urednik na raznim televizijskim i radio stanicama; Nenad Šebek, direktor beogradske kancelarije Hajnrih Bel Fondacije; Svetlana Damnjanović, stručnjak za prikupljanje sredstava iz fondacije SOS Dečija sela Srbija, Marko Gregović, Kristina Laus i Velibor Panić – stručnjaci za crowdfunding kampanje iz agencije Brodoto i treneri Crowdfunding akademije.

Nakon održanih treninga, četiri organizacije koje su se najbolje pokazale dobile su direktnu mentorsku podršku od stručnjaka. Svrha ovog mentorskog programa je da pomogne organizacijama i socijalnim preduzećima da razviju specifične strategije kako bi poboljšale svoje poslovanje.