U okviru projekta “Finansiranje društvenih preduzeća u Srbiji – izgradnja partnerstava i modela održivog razvoja tržišta socijalnih finansija”, koji Smart kolektiv sprovodi uz podršku Evropske komisije, održan je dvodnevni trening na temu socijalnog investiranja i merenja društvenog uticaja.

Dvodnevna radionica je održana 4. i 5. aprila 2017. godine i na njoj je učestvovalo 20 predstavnika socijalnih preduzeća, javnog, finansijskog i civilnog sektora. Cilj radionice bio je izgradnja kapaciteta u oblasti razvijanja finansijskih instrumenata i investicionih strategija za socijalna preduzeća.

Prvi dan radionice bio je posvećen konceptu socijalnog investiranja i bio je podeljen u 5 sesija koje su se sastojale od predavanja i praktičnih vežbi. Drugog dana radionice glavna tema su bile metodologije za merenje društvenog uticaja.

Radionicu su održali Loïc van Cutsem iz organizacije Oksigen lab i Jennifer Marzullo iz SI2 fonda. Oksigen lab je biznis inkubator i istraživački centar iz Belgije koji je ujedno i glavni konsultant na projektu.