U okviru projekta “Finansiranje društvenih preduzeća u Srbiji – izgradnja partnerstava i modela održivog razvoja tržišta socijalnih finansija”, koji se Smart kolektiv sprovodi uz podršku Evropske komisije, održan je dvodnevni trening kao i studijska poseta Briselu za aktere iz oblasti socijalnog preduzetništva.

Dvodnevna radionica je održana 4. i 5. aprila 2017. godine i na njoj je učestvovalo 20 predstavnika socijalnih preduzeća, javnog, finansijskog i civilnog sektora. Cilj radionice bio je izgradnja kapaciteta u oblasti razvijanja finansijskih instrumenata i investicionih strategija za socijalna preduzeća. Radionicu su održali Loïc van Cutsem iz organizacije Oksigen lab i Jennifer Marzullo iz SI2 fonda Održana je u prostorijama Smart kolektiva i radni jezik je bio engleski.

Radionice su se sastojale od predavanja i praktičnih vežbi. Prvi dan je bio posvećen konceptu socijalnog investiranja a drugi metodologijama za merenje društvenog uticaja.

Studijska poseta Briselu je održana toko juna meseca i njena glavna svrha je bila sticanje znanja o socijalnom investiranju  i inspiracija koja će izazvati rast socijalnih preduzeća u Srbiji. Tokom posete učesnici su imali priliku da posete neke od pionira iz ove oblasti i upoznaju se sa najboljim studijama slučaja institucija i organizacija koje pružaju finansijsku i stručnu podršku socijalnim preduzećima.

Učesnici su upoznati sa programima finansiranja socijalnih preduzeća koje pružaju SI2 Fond, Crédal, BNP Paribas Fortis i Financité, te mehanizmima tehničke podrške koje pružaju Sociale Innovatiefabriek i Oksigen Lab. Pored toga, imali su priliku da posete PermaFungi, inovativnu društvenu kooperativu koja proizvodi pečurke od kafenog taloga.

Učesnici studijske posjete bili su bliski partneri Smart kolektiva i saradnici iz socijalnih preduzeća, organizacije za pružanje podrške, javni sektor i finansijske institucije. Među njima su bili predstavnici: Erste Banke, UniCredit Banke, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU), Ministarstva rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja, Razlivališta, socijalnih preduzeća DajDaj i Radanske Ruže.