Očuvanje životne sredine predstavlja neodvojiv aspekt društveno odgovornog poslovanja. Zbog toga je Smart kolektiv, u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje 2011. godine pokrenuo Inicijativu „5 do 12“, s ciljem da podigne svest javnosti o klimatskim promenama i podstakne poslovni sektor u Srbiji na smanjenje negativnog uticaja poslovanja na životnu sredinu.

Na lansiranju kampanje 7 direktora najvećih kompanija u Srbiji obavezalo se na smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, a kompanije članice Foruma za odgovorno poslovanje izvestile su javnost o svojim zelenim inicijativama.

Inicijativa 5 do 12

Inicijativa 5 do 12

Inicijativa 5 do 12 Inicijativa „5 do 12“ lansirana je na CSR Forumu 2011. godine, kada su direktori članica Foruma  za odgovorno poslovanje, potpisali zajedničku izjavu kojom su se obavezali na očuvanje životne sredine. Među  direktorima su bili Metju Perkins, U. S. Steel, Thanasis Katsiroumpas, VIP mobile, Philippos  Karamanolis, Eurobank EFG, Goran Pitić, Societe Generale banka, Stephen Fish, Ernst&Young, i James  Thornley, KPMG.  Glavni instrument kampanje je veb stranica 5do12 koja kroz tri nivoa sadržine  (upozoravajuće-informativni, inspirativni – kroz najbolje prakse kompanija i savetodavni) poziva  poslovni sektor u Srbiji na akciju.

Kompanije su se uključivale u kampanju odabirom jednog od tri nivoa angažovanja u oblasti očuvanja  životne sredine:

  •  – merenje i izveštavanje o emisiji CO2;
  •  – smanjenje emisije CO2;
  •  – podsticanje stejkholdera na smanjenje emisije CO2 (kampanje među zaposlenima, edukacija i podsticajne mere za poslovne partnere, supply chain i klijente).

Inicijativa 5 do 12  DK9_4695

Kampanju je pratio i Sajam posvećen zelenim biznisima, proizvodima i projektima koji je organizovan u okviru CSR Foruma.