Beograd, 15. jul, 2020 – Tokom jula meseca, završeno je prvo izdanje Programa za održive biznise, novog programa Smart kolektiva koji je namenjen razvoju preduzeća sa jakim društvenim uticajem u Srbiji i njihovoj pripremi za impakt investicije. Program za održive biznise je deo Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije koji će u narednih 5 godina investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

U okviru programa odabrano je 10 preduzeća sa kojima smo tokom 6 meseci intenzivno radili na unapređenju njihove spremnosti za investiranje. Uz podršku domaćih i inostranih biznis konsultanata, prema testiranom modelu Smart kolektiva, preduzeća su radila na unapređenju biznis modela, organizacionog razvoja, finansijskog upravljanja i upravljanja društvenim uticajem. Nakon završenog programa, ušli smo u fazu finalne procena svih preduzeća, nakon čega će biti odabrano 1-2 učesnika programa koji će biti podržani kroz inovativni finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu, u visini do 50.000,00 EUR.

Program se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju. Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.