Edukativni program Foruma za odgovorno poslovanje „Sustainability Starter” počeo je 19. oktobra i do sada je održano ukupno četiri predavanja iz oblasti održivosti i održivog poslovanja. Program pohađa dvadeset i dvoje izvanrednih polaznica i polaznika koji stiču znanja od vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti.  

Prvo predavanje je održano 19. oktobra, na temu „CSR, SDG & ESG u funkciji održivosti”. Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva, pružio je uvid u nastanak i važnost održivog i odgovornog poslovanja. Nakon toga, Natalija Savić, koordinatorka za korporativnu društvenu odgovornost i Đurđina Draganov, saradnica za zaštitu životne sredine, Delta Holding, predstavile su koncept održivosti kroz primere ove kompanije i odgovorile i na brojna pitanja polaznika i polaznica. 

Drugo predavanje održano je 24. oktobra, a tema je bila Održivost u malim i srednjim preduzećima – Briga o ljudima”. Mladi polaznici programa imali su priliku da od Marije Pantelić, direktorke održivosti u kompaniji Bosis i Milice Novaković, pravne saradnice iz advokatske kancelarije Gecić Law čuju o značaju ESG kriterijuma, ulozi brige o ljudima u kontekstu uspešnog poslovanja, kao važnosti poštovanja rodne ravnopravnosti i različitosti. 

„Strategija i liderstvo/Upravljanje i Dekarbonizacija logistike” bila je tema trećeg predavanja koje je održano 27. oktobra. Polaznici i polaznice „Sustainability Starter” programa imali su priliku da se upoznaju sa ovom temom slušajući dva izvanredna predavača, Danka Kalkana, ESG menadžera u kompaniji Ernst & Young i Nadu Stamatović, ekspertkinju za održivo poslovanje u Nelt grupi. Njihova stručnost i iskustvo u ovoj oblasti omogućili su polaznicima programa bolje razumevanje o tome kako strategija i liderstvo igraju ključnu ulogu u postizanju održivosti, kao i kako se može da se smanji ugljenični otisak kroz logistiku. 

Poslednje predavanje u oktobru održano je 31. oktobra u kompaniji Elixir Group sa temom „Zelena agenda i održivi razvoj”. Polaznici kursa imali su priliku da steknu dublji uvid u ovu oblast slušajući izlaganja sjajnih kolega iz kompanije Elixir Group. Predavači su bili Nataša Todorov, menadžerka održivog razvoja, Dejan Ivanović, menadžer IT centra Grupe, i Jelena Mago, senior specijalista strateškog planiranja i ESG, dok je domaćin događaja bila Margareta Musić, direktorka korporativnih komunikacija i upraviteljka Elixir Fondacije. 

„Sustainability Starter” je besplatan jednomesečni program za studente završnih godina i sveže diplomce osnovnih ili master studija koji žele da grade karijeru u oblasti održivosti i društveno odgovornog poslovanja, dobiju praktična znanja i povežu se sa poslovnom zajednicom. Sledeće predavanje planirano je u poseti OTP banci 6. novembra.