Beograd, April 2020 – Tokom aprila meseca, u okviru našeg Programa za održive biznise, nastavili smo da pružamo biznis podršku preduzećima koja učestvuju u programu putem onlajn vebinara i sastanaka. Program za održive biznise je novi program Smart Kolektiva, namenjen razvoju preduzeća sa jakim društvenim uticajem u Srbiji i njihovoj pripremi za impakt investicije. Učesnici programa zajedno sa timom iskusnih biznis mentora, preduzetnika i investitora u okviru programa rade na strategiji biznis razvoja i pripremi za impakt investicije u zemlji i inostranstvu.

S obzirom na eskalaciju pandemije koronavirusa i aktuelno vanredno stanje, Program za održive biznise je dodatno prilagođen sa ciljem da preduzeća opremi znanjima i alatima za prevazilaženje trenutne krizne situacije, kao i za bolju reakciju u slučaju sličnih izazova u budućnosti. Pored toga, program je takođe zadržao i svoj osnovni fokus, a to je strateški razvoj preduzeća i njihova priprema za investicije. Tokom aprila meseca, preduzeća su prošla kroz nekoliko vebinara i onlajn konsultacija sa biznis mentorima Markom Moračićem i Sonjom Dakić. Ključne teme koje su ovom prilikom obradili su kako je pandemija uticala na njihove biznis modele, njihove timove, tržišta i kupce, kao i kako su preduzeća prilagodila svoje biznis  modele i tržišne strategije trenutnoj situaciji i situaciji u narednih godinu dana.

Program za održive biznise je deo Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije koji će u narednih 5 godina investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.Program se sprovodi zahvaljujući podršci EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetnička akademija i EVPA – Evropske asocijacije za preduzetničku filantropiju.

Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo Smart kolektiv uz podršku Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju prevodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag Fondacija, Fondacija Katalist, Smart Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.