Održan peti Forum socijalnih inovacija

Beograd, 16-17. Maj 2018. – Smart kolektiv je i ove godine održao redovnu godišnju konferenciju o socijalnom preduzetništvu – Forum socijalnih inovacija. Ovogodišnji, peti po redu Forum socijalnih inovacija, okupio je preko 150 učesnika iz civilnog, privatnog i javnog sektora iz 11 država. Ovogodišnji Forum je održan uz podršku USAID-a i Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije Evropske Unije (EASI) i bio je posvećen Budućnosti ulaganja u socijalna preduzeća u Srbiji i Centralno-istočnoj Evropi.

Forum socijalnih inovacija 2018 održan je 17. maja u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Glavni program konferencije održan je u Marsh open space-u, dok su se paralelne sesije i radionice održavale u prostoru prostora Polet.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora i donatora, prvi panel na konferenciji bio je posvećen ekosistemu za filantropiju i ulaganju u socijalna preduzeća u Srbiji. Na početku panela predstavljeni su rezultati istraživanja koje je Smart kolektiv sproveo tokom 2017. godine i koje je između ostalog potvrdilo da je jedan od najvećih problema socijalnih preduzeća nedostatak izvora finansiranja. U tom svetlu, u drugom delu panela vođena je diskusija o tome kako podstaći i poboljšati atmosferu davanja u Srbiji. U diskusiji su učestvovali Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade DivacVeran Matić, direktor Fonda B92Biljana Dakić-Đorđević, izvršna direktorka Trag FondacijeIgor Kojčić, predsednik upravnog odbora socijalnog preduzeća Agro Iris i projektni menadžer Inicijative za razvoj i saradnju (IDC)Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje Erste Banke. Moderator je bio Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalnu politiku.

Tokom pauze za ručak, tradicionalno je održan i Sajam socijalnih preduzeća gde su posetioci imali prilike da kupe proizvode socijalnih preduzeća i bliže se upoznaju sa njihovim radom. Više o Sajmu pogledajte na ovom linku.

Druga celina konferencije nosila je naziv „Kako unaprediti podršku razvoju socijalnih preduzeća u Centralno-istočnoj Evropi“. U okviru ovog panela, o ulozi organizacija i mreža u razvoju podrške socijalnim preduzeća govorili  su Alexandra Yaghil, direktorka programa Euclid mrežeYuriy Vulkovsky, menadžer za Bugarsku organizacije Reach for Change, Bistra Kumbaroska, menadžerka za razvoj i partnerstva organizacije Social Impact AwardTeo Petričević, direktor ACT grupe i  Maxime Cheng, programska menadžerka za Social Finance Akademije u okviru organizacije Roots for Impact. Moderator je bio Peter Ptashko, direktor Globalne mreže socijalnog preduzetništva (GSEN).

Treća sesija na konferenciji bila je posvećena ulaganju u socijalna preduzeća u Centralno-istočnoj Evropi. Učesnici diskusije bili su Peter Ptashko, direktor Globalne mreže za socijalno preduzetništvo (GSEN), Jasmina Petrović, viša savetnica za investicije Finance in Motion-a, Vladimir Jovanović, ekspert za razvoj socijalnog bankarstva Erste BankeMarija Radovanović, viša projektna menadžerka GIZ-a i Michał Radziwiłł, predsednik upravnog odbora TISE. Moderatorka je bila Antoaneta Ivanova, suosnivačica organizacije Mladiinfo International

Paralelno sa trećim panelom, u Poletu je održan kafe razgovor na temu „Kako uključiti lokalna preduzeća u proces podrške socijalnim preduzećima“. Razgovor je vodila Tatiana Burmistrova, regionalna direktorka organizacije Reach for Change. U okviru ove sesije su svoja iskustva u pružanju podrške socijalnim preduzećima podelili i predstavnici društveno odgovornih kompanija članica Foruma za odgovorno poslovanje kao što su Erste banka, Unicredit banka, Delta Fondacija i Delhaize Srbija.

Poslednji panel pod nazivom Iz ugla socijalnih preduzeća“ bio je posvećen socijalnim preduzećima i tome kako oni vide stanje sektora u regionu. O tome koja efikasna i održiva rešenja postoje u regionu i kako možemo da ih bolje podržimo govorili su Igor Stajić, direktor socijalnog preduzeća Chrono iz Leskovca, Predrag Borojević, izvršni direktor socijalnog preduzeća Funky Guerrilla iz BiH, i Ljubomir Stojcheski, osnivač socijalnog preduzeća Freshys iz Makedonije. Moderatorka je bila Nikoleta Kosovac, koordinatorka programa uličnog magazina Liceulice. Predstavnici socijalnih preduzeća su predstavili ključne uspehe i izazove sa kojima su se do sada suočavali i inspirisali živu diskusiju sa učesnicima konferencije.

Pored glavnog programa, održani su i dodatni sadržaji u vidu radionica, sastanaka i Sajma socijalnih preduzeća, a nakon konferencije održan je koktel gde je u neformalnoj atmosferi obeleženo 15 godina rada Smart kolektiva.