Beograd, 9. jun 2018 – Blizu 400 volontera učestvovalo je u jubilarnoj desetoj akciji „Naš Beograd”. Na 12 lokacija u gradu volonteri su uređivali dvorišta škola i vrtića, sakupljali otpad, krečili prostorije, oslikavali zidove i učestvovali u radionicama, a u okviru otvaranja akcije na Platou ispred Filozofskog fakulteta prikupljeno je više kutija humanitarne pomoći za beskućnike i pripadnike drugih osetljivih grupa.

DSC_0084

Predsednik Foruma za odgovorno poslovanja Dejan Turk rekao je da volontiranje i dobrovoljno davanje svojih znanja i iskustava imaju važnu ulogu u svakom društvu. „Za deset godina, koliko se ova akcija održava, ukupno je preko 3.500 zaposlenih iz preko 30 kompanija pomoglo brojnim organizacijama i institucijama u našem gradu”, istakao je Turk.

U ovogodišnoj akciji učestvovali su zaposleni iz kompanija: Bambi, Banca Intesa, Coca-Cola Hellenic, CRH, Erste Banka, Eurobanka, Societe Generale Srbija, UniCredit Bank, Vojvođanska banka, Vip mobile i Nordeus.

DSC_0053

Izvršni Direktor Smart Kolektiva Neven Marinović naveo je da su u prethodnih deset godina kroz akciju „Naš Beograd” volonteri uticali na kvalitet života preko 15.000 svojih sugrađana. „Još više od ovih lepih brojki raduju nas partnerstva koja su se razvila kao rezultat naših volonterskih akcija, pa se kompanije i organizacije civilnog drujštva danas mnogo bolje razumeju i sarađuju po više osnova”, izjavo je Neven Marinović.

Volonterima su se priključili i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Skot je zajedno s više od 30 volontera iz američke ambasade, krečio zidove dvorišta Osnovne škole „Dragan Kovačević” za slabovidu decu, a Fabrici i volonteri iz Delegacije EU pravili su džem od jagoda u prostorijama udruženja „Evo ruka” koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju.

DSC_0061

Američki ambasador Kajl Skot naglasio je da, iako samo privremeno živi u Beogradu, ima želju da doprinese boljitku ovog grada i pritom citirao američku izreku „cvetaj tamo gde si posađen”. „Volontiranje ima veliki značaj i dugu tradiciju u Americi i veoma mi je drago što vidim da se tako veliki broj volontera uključio u današnju akciju „Naš Beograd’”, izjavio je Kajl Skot.

_JBK9684

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da rad za opšte dobro predstavlja jednu od osnovnih evropskih vrednosti i da je zadovoljan što i kompanije u Srbiji dele te zajedničke vrednosti sa svim svojim evropskim partnerima. „Moja majica trenutno je čista, ali uskoro će biti umazana od džema koji ćemo radosno praviti sa članovima udruženja „Evo ruka’”, istakao je Fabrici.

Desetu volontersku akciju „Naš Beograd” organizoval su Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje, uz podršku Američke agencija za međunarodni  razvoj (USAID) u kolaliciji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Fondacijom Trag, Fondacijom Katalist, Srpskim filantropskim forumom i Privrednom komorom Srbije, i u partnerstvu sa Volonterskim servisom GO Stari grad.