Euclid mreža objavila je novo izdanje „Izveštaja o stanju podrške socijalnim preduzećima (SESO) u Evropi i susednim zemljama“ za period 2022-2023. 

Svake godine, Euclid mreža sprovodi istraživanje među svojim članicama kako bi bolje razumela stanje podrške socijalnim preduzećima u zemljama odakle dolaze ili zemljama gde posluju, i utvrdila prekogranične trendove i izazove, posebne karakteristike ovog sektora i puteve za rast, saradnju i napredak. Ovaj izveštaj je rezultat onlajn ankete sprovedene među članicama Euclid mreže, u vezi sa organizacionom strukturom (uključujući osoblje i upravljanje), stvaranjem pozitivnog uticaja (direktno i indirektno), merenjem i upravljanjem uticaja (IMM), finansijskim rastom i finansijskim planiranjem, iskustvima sa EU finansiranjem, potrebama, izazovima i preprekama sektora socijalnih preduzeća i ukupnom evaluacijom članica mreže. U prikupljanju podataka za 2022-2023. godinu učestvovalo je 34 od 46 članica mreže, među njima ́i Smart kolektiv, koje predstavljaju više od 24 zemalja u okviru Mreže. 

Izveštaj možete preuzeti na ovom linku.

„Ovaj izveštaj mi zapravo ne vidimo kao izveštaj Euclid mreže, već kao prikaz stanja i pulsa socijalnog preduzetništva i posredničkih aktera u Evropi. Imajući to u vidu, ostajemo posvećeni poboljšanju ovog istraživanja i nadolazećih izveštaja i pozivamo vas da aktivno učestvujete tako što ćete podeliti svoje stavove, sugestije, utiske i pitanja u vezi sa temama i rezultatima koji su predstavljeni. Verujemo u moć umrežavanja, a još više, u moć dijaloga i angažovanja sa svim ključnim akterima u ekosistemu jugoistočne Evrope.” – navodi se na sajtu Euclid mreže. 

Smart kolektiv je od 2011. godine aktivni član Euclid mreže, a direktor Smart kolektiva, Neven Marinović, izabran je za predsednika mreže 2017. godine.