Pod sloganom “Širi dobar uticaj” (Impact Forward), međunarodna konferencija Forum socijalnih inovacija okupila je danas socijalne inovatore, socijalne preduzetnike, mlade preduzetnike, organizacije, kompanije i predstavnike međunarodnih organizacija sa ciljem da ujedini njihove ideje i energiju i stvori prostor za još veći uticaj i dalji razvoj socijalne ekonomije. Konferenciju su otvorili Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva, Katarina Denčić, samostalna savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i Miodrag Milosavljević, v.d. izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo. Oni su istakli značaj socijalne ekonomije za sve nas, kao i važnost ovakvih događaja koji pospešuju njen razvoj.

U okviru konferencije održan je i Sajam socijalnih preduzeća u okviru kog je jedanaest preduzeća predstaviilo gostima svoje proizvode i usluge, kao i svoju socijalnu misiju, odnosno društvene probleme koje rešavaju svojim poslovanjem. Na ovogodišnjem Sajmu učestvovali su Women on the Way, Šumska tajna, MIXKON, Centar Zvezda, Art & Languages, My Spoon, Pčinjski, Udruženje za održivi razvoj i ekonomiju „Nitna“, Edukort, Bifrost Bioplastics i Hoff. 

Prvi razgovor bio je posvećen najnovijim trendovima u oblasti socijalne ekonomije na nivou EU, kao i akcionom planu za socijalnu ekonomiju i njegovom značaju za razvoj socijalnih preduzeća. Na ovoj sesiji su učestvovali Toby Gazeley, direktor programa za politike u Euclid mreži, Dina Rakin, direktorka Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, Antoine Avignon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena u EU Delegaciji, Miroljub Nikolić, direktor Caritas Šabac i Gianluca Pastorelli, izvršni direktor Diesis Mreže, a moderatorje bio Neven Marinović, direktor Smart Kolektiva.  Na narednoj sesiji, smatrajući da je došlo vreme da socijalna ekonomija postane deo zvanične i vidljive politike vlada Zapadnog Balkana i regionalnih tela, predstavnici OCD iz regiona potpisali su i lansirali Deklaraciju civilnog društva Zapadnog Balkana o socijalnoj ekonomiji. Učestvovali su  Dina Rakin, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Suzane Wise-Huiskes, Euclid Mreža (NLD), Shkelzen Marku, Yunus Social Business Balkans (ALB), Biljana Stojceska, Youth Alliance Kruševo (MKD), Anita Šimundža, CDP Globus (BIH), Jugoslav Radović, Centar za omladinsku edukaciju (MNE) i Dajana Berisha, Forum for Civic Initiatives (KOS). Naredni panel bio je posvećen implementaciji Zelene agende u Srbiji, postignutim rezultatima i planiranim aktivnostima, a govornici su takođe razgovarali o tome kako komplementarnost zelene, socijalne i digitalne ekonomije može doprineti inkluzivnijem, solidarnijem i održivijem društvu. Učesnici ovog panela su bili Tanja Miščević, zamenica generalnog sekretara u Savetu za regionalnu saradnju RCC, Nenad Paunović, direktor Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade, Nikola Stanojević, direktor i osnivač socijalnog preduzeća Soma, Mirjana Jovanović, programska menadžerka Beogradske otvorene škole, a sesiju je moderirao Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalnu politiku. 

Učesnici konferencije imali su priliku da čuju i o novom finansijskom instrumentu Erste banke skrojenom po meri socijalnih preduzeća, nakon čega su uslediti Okrugli stolovi, program u kom su mikro, mala i socijalna preduzeća imala priliku da se umreže sa velikim kompanijama. Finansijski instrument predstavili su Johann Heep, Sektor za socijalno bankarstvo, Erste Group i Vladimir Jovanović, Erste Banka Srbija, nakon čega su, zajedno sa Margaretom Musić iz Elixir fondacije i Tijanom Koprivicom iz Delta fondacije, razgovarali sa prisutnim malim, srednjim i socijalnim preduzećima i dali im predloge za njihov razvoj.

Jedna od interesantnijih sesija bila je predstavljanje deset preduzeća stručnom žiriju koji je doneo odluku da se novčana podrška dodeli preduzećima “Pčinjski” i “Centar zabavne nauke Molekul”, a “Bifrost Bioplastics” dobio je od Erste banke posebnu nagradu za inovativnost u vidu mentorske podrške u trajanju od godinu dana. Konferenciju je zatvorio radni sastanak na kom su akteri koji se u CEE regionu bave socijalnom ekonomijom imali priliku da upoznaju i prodube saradnju sa predstavnicima najrelevantnijih evropskih mreža u oblasti socijalnog preduzetništva.

Forum socijalnih inovacija održan je u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, u organizaciji Smart Kolektiva uz podršku Američke ambasade, Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Prijatelji konferencije su Erste Bank Sparkasse, Elixir Fondacija i Coca-Cola HBC Srbija.  Konferenciju su takođe podržali naši partneri Euclid Network, Erste Banka Srbija i Atlantic Grupa, kao i platforma „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.