Pod sloganom “Širi dobar uticaj” (Impact Forward), međunarodna konferencija Forum socijalnih inovacija okupiće 15. juna socijalne inovatore, socijalne preduzetnike, mlade preduzetnike, organizacije, kompanije i predstavnike međunarodnih organizacija sa ciljem da ujedini njihove ideje i energiju i stvori prostor za još veći uticaj i dalji razvoj socijalne ekonomije. 

Ova međunarodna konferencija posvećena je podsticanju inovativnih i održivih rešenja za društvene izazove i ove godine nudi bogat i dinamičan program koji uključuje stručne razgovore, interaktivne sesije i grupne diskusije sa vodećim stručnjacima, socijalnim preduzetnicima i socijalnim investitorima.  

Forum socijalnih inovacija održava se 15. juna u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu. Učešće na događaju je besplatno, potrebno je da se registrujete do 10. juna popunjavanjem onlajn formulara OVDEAžurirano 10. juna: Rok za registraciju produžen je do 13. juna, do 14 č.

PREUZMITE AGENDU KONFERENCIJE OVDE! 

Kao i ranijih godina, ovo izdanje SIF-a priredilo je Sajam socijalnih preduzeća u okviru kog će jedanaest preduzeća predstaviti gostima svoje proizvode i usluge, porazgovarati sa zainteresovanim posetiocima o svom poslovanju i društvenim problemima koje rešavaju i eventualno započeti neka nova partnerstva.

Uvodni razgovor na konferenciji biće posvećen najnovijim trendovima u oblasti socijalne ekonomije na nivou EU i uključiće razgovor o Evropskom akcionom planu za socijalnu ekonomiju i njegovom značaju za razvoj socijalnih preduzeća.

Na narednoj sesiji, smatrajući da je došlo vreme da socijalna ekonomija postane deo zvanične i vidljive politike vlada Zapadnog Balkana i regionalnih tela, predstavnici OCD iz regiona potpisaće i lansirati Deklaraciju civilnog društva Zapadnog Balkana o socijalnoj ekonomiji. Naredni panel biće posvećen implementaciji Zelene agende u Srbiji, postignutim rezultatima i planiranim aktivnostima, a govornici će takođe razgovarati o tome kako komplementarnost zelene, socijalne i digitalne ekonomije može doprineti inkluzivnijem, solidarnijem i održivijem društvu. Učesnici konferencije imaće priliku da čuju i o novim finansijskim instrumentima skrojenim po meri socijalnih preduzeća, nakon čega će uslediti Okrugli stolovi, program u kom velike kompanije pozivaju mikro, mala i socijalna preduzeća na sesiju umrežavanje i razmenu poslovnih prilika i dobrih praksi.

Jedna od interesantnijih sesija biće i predstavljanje deset preduzeća koja su deo našeg Programa za održive ideje, a nakon odluke žirija, dva tima sa najvećim potencijalom za rast dobiće i novčanu podršku. Konferenciju će zatvoriti radni sastanak po pozivu na kom će akteri koji se u CEE regionu bave socijalnom ekonomijom imati priliku da upoznaju i prodube saradnju sa predstavnicima najrelevantnijih evropskih mreža u oblasti socijalnog preduzetništva. Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija otvoriće Miodrag Milosavljević, v.d. izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.  

Forum socijalnih inovacija organizuje Smart Kolektiv uz podršku Američke ambasade u Beogradu, Fondacije za otvoreno društvo, Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Prijatelji konferencije su Erste Bank Sparkasse, Elixir Fondacija i Coca-Cola HBC Srbija. Konferenciju su takođe podržali naši partneri Euclid Network, Erste Banka Srbija i Atlantic Grupa, kao i platforma „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.