Smart Kolektiv je adminstrirao online diskusiju o socijalnoj ekonomiji i formirao njene zaključke u sklopu ključnih preporuka politika koje su predstavljene na sastanku Foruma civilnog društva tokom samita Zapadnog Balkana u Trstu. Preporuke, koje su deo teme pod nazivom Poslovno okruženje i inovacije su, zajedno sa drugim relevantnim temama, prezentovale donosiocima odluka Zapadnog Balkana i Evropske unije, a takođe su priznate i uključene u Deklaraciju Samita Zapadnog Balkana u Trstu, od strane italijanskog predsedništva.

U cilju uticanja na odluke međuvladinog Samita, predstavnici civilnog društva su se sastali sa evropskim poverenikom za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesom Hahom, italijanskom ministarkom inostranih poslova Angelinom Alfanom, kao i sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Makedonije, Kosova, Bosna i Hercegovina i Crna Gora: Ditmir Bushati, Nikola Dimitrov, Enver Hokhaj, Igor Crnadak i Srđan Darmanović. Ovom prilikom predstavljene su preporuke o politikama iz oblasti regionalne saradnje Zapadnog Balkana i bilateralnih odnosa, vladavine zakona i borbe protiv korupcije, omladinske saradnje, poboljšanja poslovne klime za inovativna preduzeća, zaštite životne sredine i klimatskih promena, kao i efikasnije komunikacije Berlinskog procesa.

Kao deo Berlinskog procesa, sastanak Foruma civilnog društva bio je prilika da organizacije civilnog društva predstave preporuke o politikama i utiču na odluke koje će usvojiti međuvladin samit zemalja Zapadnog Balkana i EU. Zaključeno je da je dalji dijalog između civilnog društva i donosilaca odluka neophodan, kao uslov održive regionalne saradnje i „evropeizacije” regiona.