Smart Akademija je program kreiran 2015. godine s ciljem da pomogne organizacijama da razviju i sprovedu inovacije u načinu funkcionisanja i postignu promenu koja će im omogućiti da budu održivije, vidljivije i efikasnije u radu. U okviru Smart Akademije kombinuju se finansijska i nefinansijska podrška, uključujući i niz obuka, konsultacija sa stručnjacima, podrška u vidu mentorstva, partnerstva sa kompanijama i promociji.

Organizacije imaju mogućnost da unaprede svoje znanje i veštine u oblastima kao što su: razvoj poslovne ideje, strateško planiranje, marketing, menadžment, partnerstva sa kompanijama i finansiranje. Najuspešniji učesnici dobijaju sredstva u iznosu do 10.000 evra za unapređenje sopstvene održivosti. Učesnici takođe imaju pristup najvećim društveno odgovornim kompanijama u Srbiji, kroz mrežu Forum za odgovorno poslovanje kojom upravlja Smart Kolektiv.

Tokom 2015. i 2016. godine, 10 lokalnih organizacija završilo je jednogodišnji program napredne podrške izgradnji kapaciteta koji nudi Smart Akademija. Izabrane organizacije dobile su 500 sati besplatne ekspertske podrške u oblastima strateškog razvoja, marketinga, fundraising-a u lokalnoj zajednici, socijalnog preduzetništva i razvoja partnerstava s kompanijama. Program uključuje seriju treninga, konsultacija s ekspertima, individualizovanu mentorsku podršku i prilike za susrete, saradnju i savete i podršku od predstavnika nekih od najuspešnijih organizacija, fondacija i socijalnih preduzeća, kao i predstavnika najvećih društveno odgovornih kompanija. Dodatnu podršku obezbedili su partneri programa: NALED, Fond B92, Represent Communications, Forum za odgovorno poslovanje i Liceulice.

Smart Akademija je deo šire inicijative za promovisanje i stimulisanje međusektorske saradnje i razvoje održivog i inovativnog civilnog društva u Srbiji koju sprovodi Smart kolektiv uz podršku USAID.