Smart kolektiv je uz podršku Instituta za održive zajednice, USAID-a i Erste Banke 2012. godine pokrenuo socijalno preduzeće „Dobra torba“, s ciljem da doprinese ekonomskom osnaživanju žena iz različitih ranjivih kategorija, omogućavajući im zaradu od proizvodnje (šivenja) torbi kod svoje kuće. Ovim projektom istovremeno smo osnažili i ženska udruženja, koja pružaju značajnu podršku ženama koje žive u nerazvijenim sredinama i široko promovisali koncept socijalnog preduzetništva među ključnim akterima u Srbiji.

Nakon samo 6 meseci od pokretanja biznisa, uspeli smo da postanemo prepoznatljiv brend i ostvarimo planirani obim prodaje – oko 1000 komada torbi mesečno. Prodajom te količine obezbedjujemo zaradu od 100 evra mesečno za 11 žena, i oko 50 evra mesečno za 5 udruženja žena.

Dobra torba je rezultat projekta Smart kolektiva posvećenog ekonomskom osnaživanju žena, kao jednom od ključnih preduslova razvoja celokupnog društva i uspostavljanja viših standarda ljudskih prava. „Dobru torbu“ šiju žene iz različitih ranjivih grupa, koje imaju jako male ili neredovne prihode. One žive u sredinama sa lošom perspektivom za ekonomsku sigurnost i izlaz iz nezavidne socijalne situacije.

Deo velike porodice proizvođačica Dobre torbe žene postaju preko lokalnih ženskih udruženja širom Srbije. U proizvodnju Dobre torbe do sada su se uključila udruženja: Aktiv žena Bački Jarak, Klub žena Hera, Ženska multietnička grupa Seleuš, Udruženje žena Ravno i Udruženje za negovanje tradicije Izvor.

Dobra torba_08

Dizajn proizvoda i poslovna strategija su razvijeni u saradnji sa ženskim udruženjima, biznis konsultantima i dizajn inkubatorom Nova Iskra. Finalni proizvod je promotivna, multifunkcionalna torba koja se može brendirani u skladu sa potrebama kupaca i namenjena je za upotrebu na konferencijama, seminarima, kao brendirani poklon ili za svakodnevnu upotrebu. Jedinstvenom je čine ručna izrada i mogućnost da jednu torbu koristite na više načina, jednostavnim rasklapanjem i sklapanjem torbe.

Smart kolektiv je razvio i pokrenuo ovo socijalno preduzeće, i bavi se razvojem proizvoda, promocijom, prodajom, koordinacijom produkcije, ženskih udruženja uključenih u produkciju i distribucijom proizvoda.

Pogledajte i filmove:

Dobra torba je bolja..

Film o Dobroj torbi