Regionalna konferencija „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“ održana je online od 8. do 11. juna uz učešće više od 40 govornika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Na otvaranju konferencije govorili su ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici, ministarska zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.

„Evropskim Zelenim dogovorom Evropska unija zadala je sebi cilj da stvori ekonomiju sa nula emisija do 2050. godine. Ne možemo više imati ekonomski rast na račun planete i na račun ljudi. Usvajanjem Zelene agende za Zapadni Balkan zemlje u regionu uključujući i Srbiju prihvatile su da budu deo ovog plana. Početkom juna postignut je politički sporazum između Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o novom Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III), sa ukupnim budžetom od preko 14 milijardi evra za period 2021-2027 od čega je veliki deo sredstava povezan sa Zelenom agendom. Tako da imamo smernice za kreiranje i sprovođenje politika na nivou Evropske unije, političku posvećenost na Zapadnom Balkanu i u Srbiji, i imamo alate za finansiranje koji će omogućiti tranziciju“, izjavio je ambasador i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici na otvaranju konferencije.

„Zelena agenda za Zapadni Balkan usvojena je u novembru 2020. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana i ona pruža jasan pravac kome region Zapadnog Balkana teži, a naravno i Srbija. U toku je formiranje radne grupe za implementaciju Zelene agende koja obuhvata predstavnike 18 institucija Republike Srbije. Zadatak ove radne grupe je da što bolje integriše Zelenu agendu sa nacionalni ciljevima i samim procesom pristupanja Evropskoj uniji. Moram da naglasim da je zaštita životne sredine jedan od prva tri prioriteta Vlade Republike Srbije, a u prilog tome govori da je rebalansom, budžet Ministarstva zaštite životne sredine povećan za 4 milijarde dinara odnosno za 50%”, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Zelena ekonomija je tema koja nadilazi ideološko obeležavanje i koja mora da bude predmet interesovanja svih aktera u društvu. To je odgovoran odnos prema budućnosti svih nas – od centralnih nivoa vlasti, do akademske zajednice, lokalne zajednice, a posebno poslovne zajednice. Zato pozdravljam ovu vrstu umrežavanja aktera širom regiona Zapadnog Balkana imajući u vidu da su brojni instrumenti već kreirani od strane Evropske unije, a to nalaže jedan koordinirani pristup jer moramo svi zajedno da se približavamo ovom važnom cilju. Ono što bih ja navela kao ključnu poruku za današnji skup je neophodnost partnerstva, i to partnerstva na svim nivoima i partnerstva koje premrežava tradicionalne podele sektornih javnih politika“, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.  

„Kriza izazvana korona virusom uticala je na to da se svet u istom trenutku suoči sa ekonomskom recesijom i rastućim ekološkim izazovima. Da bismo se bolje razvijali i da bismo povećali otpornost zajednica na izazove koje nas očekuju u budućnosti, potrebno nam je da oporavak od ove krize bude zeleni oporavak. Region Zapadnog Balkana posebno je ranjiv na klimatske promene. Znamo da je ekonomija u Srbiji pretrpela gubitke od 6 milijardi dolara od 2000. godine usled ekstremnih vremenskih uslova i da će se ovaj gubitak do 2030. godine popeti na 11 milijardi dolara ako ne uspemo da dekarbonizujemo ekonomiju. U partnerstvu sa UNDP-em i uz podršku Zelenog klimatskog fonda, Vlada Srbije radi na razvoju svog prvog nacionalnog plana adaptacije na izmenjene klimatske uslove, kako bi smanjila uticaj klimatskih promena na ekonomiju“, izjavila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

Konferencija se kroz 11 sesija bavila temama kao što preduslovi za razvoj zelene ekonomije u regionu, ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan, stanje javnih politika u oblasti zelene ekonomije, uloga medija, doprinos biznis sektora u borbi za očuvanje životne sredine, uloga civilnog društva u tranziciji ka zelenoj ekonomiji i mnogim drugim.

Konferenciju je organizovao Smart kolektiv u sklopu projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat sprovodi konzorcijum organizacija koji pored Smart kolektiva iz Srbije čine FORS Montenegro iz Crne Gore, CRP iz Bosne i Hercegovine, Ekosvest iz Severne Makednoije, EDEN iz Albanije, kao i udruženje SLAP iz Hrvatske.