Sedam inovativnih malih i srednjih preduzeća započela su svoje učešće u tromesečnom programu podrške, koji će im omogućiti da Ciljeve održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDGs) integrišu u svoje poslovanje. Program je iniciran i finansiran od strane Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija u Srbiji i sprovodi se u partnerstvu sa Smart kolektivom.

Kroz seriju radionica i mentorski rad, predstavnici 7 odabranih preduzeća će raditi na analizi poslovanja, izradi akcionih planova i razvoju novih proizvoda i usluga koji će im pomoći da unaprede svoje biznise, ali i da ujedno kreiraju pozitivan ekološki i društveni uticaj i doprinesu razvoju cirkularne ekonomije u Srbiji. Preduzeća odabrana za učešće u programu su: Bosis, Suncokret, Pulcap, Energize, House of Food, Naša kuća Agro Iris.

Tokom Kick off događaja, program je zvanično predstavljen medijima, privatnom sektoru i ključnim partnerima UNDP-a. Događaj je ujedno bio i prilika za predstavljanje kompanija učesnica kroz prizmu njihovog doprinosa nekim od 17 ciljeva održivog razvoja, čijem će dostizanju ova preduzeća doprineti kroz svoje proizvode, usluge i inovativne poslovne modele. U sklopu događaja, Marina Savić, rukovodilac korporativnih komunikacija za Srbiju i Severnu Makedoniju Atlantic Grupe, i Uroš Radojević, koordinator za održivi razvoj u kompaniji Delhaize Srbija, podelili su strategije i napore njihovih kompanija na planu doprinosa ciljevima održivog razvoja.

Pre zvaničnog pokretanja programa, kompanije su prisustvovale trodnevnoj radionici, individualno radile sa angažovanim stručnjacima i konsultovale se međusobno, što im je pomoglo da razviju i validiraju prve ideje za rešenja i strategije koji će doprineti ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, kao i akcione planove za testiranje i primenu planiranih rešenja.