Mladi sa invaliditetom iz pet gradova u Srbiji, uskoro će početi sa pohađanjem radnih praksi u trajanju od dva meseca, najavio je Forum mladih sa invaliditetom. Radna praksa će se odvijati na području Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Šapca. 

Poziv za poslodavce, koji je bio aktuelan tokom jeseni prošle godine, privukao je veliku pažnju i rezultirao prijavom čak 28 preduzeća i organizacija koji su objavili 41 otvorenu poziciju za radne prakse namenjene mladima sa invaliditetom. 

Konkurs za mlade sa invaliditetom za pohađanje radne prakse zatvoren je 25. januara. Trenutno je u toku selekcija kandidata, a realizacija radne prakse počeće u februaru. U okviru dvomesečne prakse, mladi sa invaliditetom će imati priliku da uče i da stiču radno iskustvo, pri čemu će od Foruma mladih sa invaliditetom dobijati i novčanu nadoknadu na mesečnom nivou za pokrivanje troškova prevoza i toplog obroka.  

Svi kandidati će biti obavešteni o ishodu selekcije. Odabrani kandidati će, pre početka pohađanja prakse, proći pripremnu online radionicu u organizaciji Foruma mladih sa invaliditetom, koja će se realizovati početkom februara. 

Poslodavci koji su pokazali interesovanje za program „Radna praksa za mlade sa invaliditetom“ su: IKEA, Raiffeisen banka, Belgrade Airport doo, Addiko Bank, Generali Osiguranje Srbija, Silver Bell Group, Grundfos Srbija DOO, Mercator-S d.o.o, Avnet doo, OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, EnnovationHUB 360 doo, SDPS DOO, Atlantic Grupa d.d, Medigroup, Dijamant doo, Sport Vision, Mona d.o.o, Hotel “Moskva“ doo Beograd, Atlantis d.o.o, Novitas Consult, Mlekara Šabac, Komot doo, Majka Promet proizvodnja i trgovina, E-reciklaža 2010 d.o.o, PepsiCo (Marbo product doo), Ametek doo, Advokat Mladen Sibinović, Centar za socijalni rad „1.mart“-Alibunar. 

Praksa se realizuje u okviru projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“. Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Drugi partneri projekta su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.