Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje (FOP), bio je jedan od panelista diskusije „Zeleno računovodstvo u funkciji dekarbonizacije poslovanja i izveštavanja o ESG“, koja je održana u subotu, 17. juna na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.  

Pored Nevena Marinovića, na panelu su učestvovali i Teodora Pasulj, menadžer u ESG timu društva za reviziju PwC Serbia, Aleksandar Janjušević, šef Odseka za računovodstvo i reviziju, Sektora za finansijski sistem, Ministarstva finansija Republike Srbije  i Marija Pantelić, direktor održivosti kompanije Bosis Valjevo. Oni su razgovarali o ulozi računovodstva u procesu zelene tranzicije, nefinansijskom i ESG izveštavanju, karbonskom računovodstvu i njegovoj ulozi u procesu dekarbonizacije poslovanja. 

Panel je bio namenjen računovođama, revizorima, kontrolerima, finansijskim analitičarima i drugim učesnicima iz prakse i održan je u okviru naučnog skupa „Računovodstvena znanja kao činilac ekonomskog i društvenog napretka“. Na skupu je aktuelne rezultate svojih teorijskih i empirijskih istraživanja u oblasti računovodstva, revizije i poslovnih finansija, predstavilo 55 autora iz pet zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije. Takođe, prezentovana su 33 rada, kroz jedan plenarni i pet paralelnih panela. Pored pomenutog panela o “zelenom računovodstvu” na skupu je organizovan još jedan zeleni panel pod nazivom „Izazovi računovodstvene profesije u procesu zelene tranzicije“ na kom su izlagači bili predstavnici akademske javnosti. Oba zelena panela, kao i čitav skup, privukli su pažnju javnosti, velikog broja organizacija, privrede i pojedinaca. Na Naučnom skupu su učestvovali predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, Privredne komore, Saveza računovođa i revizora, Komore revizora i Ministarstva finansija. 

Organizator Naučnog skupa je Katedra za računovodstvo, reviziju i poslovne finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Organizaciju i realizaciju naučnog skupa je finansijski podržalo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. 

U okviru platforme „Održivi razvoj za sve“, Smart kolektiv i FOP se zalažu za unapređenje nefinansijskog izveštavanja u skladu sa Evropskim zakonodavstvom i iskustvom. Platformu „Održivi razvoj za sve“ podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030.