Beograd, 12 i 13.septembar 2018. – Organizovali smo strateško planiranje sa timom eksperata koji će zajedno sa nama raditi na razvoju prvog fonda za preduzetničku filantropiju u Srbiji. Tokom dva dana planiranja, sa timom eksperata iz ključnih oblasti kao što su finansije, prava, fundraising, investicioni fondovi, društveni uticaj i stručna podrška preduzećima, razgovarali smo o ključnim pitanjima i delovima investicione strategije, upravljanju fondom, fundraisingu za fond i narednim koracima u razvoju fonda.

Smart kolektiv razvija Fond sa željom da podrži inicijative koje svojim poslovanjem ostvaruju značajan pozitivan uticaj u društvu  – doprinose rešavanju društvenih, ekonomskih i ekoloških problema kroz ekonomsko i socijalno uključivanje marginalizovanih grupa i pojedinaca, daju podršku održivom razvoju i olakšavaju pristup socijalnim uslugama. Fond razvijamo po principima preduzetničke filantropije i Social Impact Investment fondova koji već nekoliko godina investiraju u preduzeća sa društvenim uticajem u Evropi i svetu. U ovom procesu, Smart kolektiv ima značajnu podršku mreže EVPA – Evropske mreže za preduzetničku filantropiju.

Osnivanje fonda za preduzetničku filantropiju je inicijativa koju Smart kolektiv sprovodi u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac i finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Projekat se realizuje u partnerstvu sa Forumom za odgovorno poslovanje, Trag Fondacijom, Catalyst Fondacijom, Srpskim filantropskim forumom i Privrednom komorom Srbije.