22. april 2016. – Na Forumu socijalnih inovacija, učesnici programa Smart Akademija predstavili su svoje ideje o održivosti, napredak ostvaren tokom prethodne godine, i radili na dobijanju grantova i drugih vrsta podrške. Najboljih 6 organizacija dobilo je ukupno 2,2 miliona dinara u donacijama za realizaciju svojih ideja. To su: Udruženje „Živimo zajedno“, Udruženje žena „Dobra bašta“, Udruženje „Duga“, GM Optimist, Omladinski centar Vega, i Udruženje „Tačka komunikacije“.
Tokom 2015. i 2016. godine, 10 lokalnih organizacija završilo je jednogodišnji program napredne podrške izgradnji kapaciteta kog nudi Smart Akademija, koju je Smart kolektiv kreirao s ciljem da pomogne organizacijama da razviju i primene inovacije u funkcionisanju i ostvare promene koje će im omogućiti da budu održivije, vidljivije i efikasnije u svom radu.
Izabrane organizacije dobile su 500 sati besplatne ekspertske podrške u oblastima strateškog razvoja, marketinga, fundraising-a u lokalnoj zajednici, socijalnog preduzetništva i razvoja partnerstava s kompanijama. Program uključuje seriju treninga, konsultacija s ekspertima, individualizovanu mentorsku podršku i prilike za susrete, saradnju i savete i podršku od predstavnika nekih od najuspešnijih organizacija, fondacija i socijalnih preduzeća, kao i predstavnika najvećih društveno odgovornih kompanija. Dodatnu podršku obezbedili su partneri programa: NALED, Fond B92, Represent Communications, Forum za odgovorno poslovanje i Liceulice.
Smart Akademija je deo šire inicijative za promovisanje i stimulisanje međusektorske saradnje i razvoje održivog i inovativnog civilnog društva u Srbiji koju sprovodi Smart kolektiv uz podršku USAID.