Smart kolektiv i Hajnrih Bel Fondacija su tokom maja i juna organizovali niz treninga za socijalna preduzeća i organizacije civilnog društva. Program je realizovan sa ciljem da se učesnicima obezbedi sticanje znanja i mentorska podrška neophodna za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i socijalnih preduzeća u oblasti strateških komunikacija. Pored toga, cilj programa bio je da podrži ove organizacije da budu održivije, inovativnije i efikasnije u ostvarivanju svojih društvenih misija.

Kroz ove serije obuka, više od 50 predstavnika sektora civilnog društva steklo je veštine i znanja u sledećim oblastima: strateška komunikacija, javni nastup i veštine prezentovanja, zastupanje, međusektorsko partnerstvo i crowdfunding.

Učesnici su imali priliku da steknu nova znanja i sarađuju sa iskusnim stručnjacima kao što su: Dragana Roter, stručnjak za komunikacije sa velikim iskustvom u medijima i javnom i korporativnom sektoru; Đorđe Maričić, vlasnik agencije Maverick Consulting i dugogodišnji novinar i urednik na raznim televizijskim i radio stanicama; Nenad Šebek, direktor beogradske kancelarije Hajnrih Bel Fondacije; Svetlana Damnjanović, stručnjak za prikupljanje sredstava iz fondacije SOS Dečija sela Srbija, Marko Gregović, Kristina Laus i Velibor Panić – stručnjaci za crowdfunding kampanje iz agencije Brodoto i treneri Crowdfunding akademije.

Tokom narednih nekoliko meseci, četiri odabrane organizacije dobiće direktnu mentorsku podršku od stručnjaka. Svrha ovog mentorskog programa je da pomogne organizacijama da razviju specifične strategije kako bi poboljšale svoje poslovanje i/ili socijalna preduzeća.