Beograd, 15. april 2021 – Forum za odgovorno poslovanje i Smart Kolektiv održali su radionicu u Zaječaru o ulozi poslovnog sektora u dostizanju održivog razvoja. Na radionici su učesnici imali priliku da se upoznaju sa Ciljevima održivog razvoja i načinima kako kroz svoje poslovanje mogu da doprinesu ostvarenju vizije za koju se Agenda 2030 zalaže.

O održivom poslovanju su govorili  Neven Marinović, Izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, Tijana Koprivica, Direktorka održivog poslovanja u kompaniji Delta Holding, Sanja Jović, supervizorka kompanije Heineken i Vladimir Jovanović, stručni saradnik za razvoj socijalnog bankarstva u Erste Banci. Radionica namenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća iz Zaječara, a učešće je uzela i koordinatorka za poljoprivredu u okviru  Reginalne privredne komore Zaječar.

Neven Marinović je učesnicima predstavio na koji način da identifikuju svoj doprinos Ciljevima održivog razvoja i na osnovu toga ostvare komparativnu prednost na tržištu. Primetna je praksa finansijskih institucija i investitoria da je jedan od uslova za dodelu finansijskih sredstava  poslovanje u skladu sa praksama održivosti, te se veruje da će se sve više ulagati u preduzeća koja su implementirala dobre prakse u svoje poslovanje, rekao je Vladimir Jovanović.

Tijana Koprivica govoila je o društveno odgovornim praksama kompanije Delta holding i projektu „Naše selo“ koji se sprovodi u dva sela u blizini Zaječara – Dubočanima i Malom Jasikovu, a podrazumeva podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i oživljavanje ekonomske aktivnosti sela. Sanja Jović je sa učesnicima podelila zašto je bitna cirkularna ekonomija,  štedljivo i pažljivo korišćenje resursa, reciklaža i odgovorno upravljanje otpadom. Implementacija ovakvih principa u proizvodnji, ne samo da je društveno odgovorno, već preduzeća na taj način štede, unapređuju svoju proizvodnju i svoje proizvode čine atraktivnijim.

Na sastanku je takođe predstavljen rad Globalnog dogovora u Srbiji i Foruma za odgovorno poslovanje, s obzirom da su ovakve asocijacija posebno značajne za širenje znanja, razmenu iskustva i međusobnu podršku preduzeća koja žele da se posvete održivom poslovanju.

Nakon izlaganja govornika, učešće su uzeli predstavnici malih i srednjih preduzeća iz Zaječara. Govorili su o svojim praksama poslovanja i  doprinosu koji ostvaruju prema zaposlenima i lokalnoj zajednici, ali i o izazovima sa kojima se susreću preduzeća. U okviru platforme „Održivi razvoj za sve“, saradnja sa preduzećima će se nastaviti kroz sprovođenje mentorskog programa gde će se dodatno raditi na podizanju kapaciteta i razmenu znanja preduzeća o Ciljevima održivog razvoja.

Radionica je održana u okviru platforme „Održivi razvoj za sve“ koju podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u sklopu projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”. Partneri na projektu su Fondacija Ana i Vlade Divac, Centar za visoke ekonomske studije, Beogradska otvorena škola, Fondacija centar za demokratiju, Timočki omladinski centar i Beogradski fond za političku izuzetnost.