Zapadni Balkan, april 2021  − U okviru RISE programa za mlade, Smart Kolektiv organizovao je online sesiju na temu upravljanja društvenim uticajem na kojoj je svoje iskustvo sa RISE timovima podelila Collette Williams, direktorka socijalnog preduzeća FRC Group iz Velike Britanije.

Collette se osvrnula na to koliko je važno da socijalna preduća mere, upravljaju i izveštavaju o svom društvenom uticaju. Na primeru FRC Group-e timove je upoznala sa različitim načinima na koji ovo socijalno preduzeće meri pozitivan uticaj koji ostvaruje na zajednice širom Velike Britanije kao i kako su došli do toga da budu prvo preduzeće koje objavljuje objedinjeni finansijski i izveštaj o društvenom uticaju. Takođe, tokom sesije Collette je podelila i nekoliko saveta za sve one koji se nalaze na početku svog preduzetničkog puta.

Sesija sa Collette Williams deo je serije razgovora sa ekpertima iz različitih oblasti u okviru RISE programa za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice. Dvanaest izabranih timova iz regiona Zapadnog Balkana trenutno se nalazi u Fazi Inkubacije koja će trajati do juna meseca a koja podrazumeva seriju treninga, mentorsku i finansijsku podršku i prilike za promociju i povezivanje. Smart Kolektiv tim direktno radi sa ovim mladim ljudima, pružajući im podršku da svoje ideje za bolja društva pretvore u realnost.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu >>SAJT