22. februar – RISE putovanje za 7 odabranih timova je ušlo u poslednju nedelju. Tokom prethodna 4 meseca programa IDEACIJE, RISE timovi su razvijali preduzetničko znanje i veštine za razvoj svojih poslovnih ideja. Kroz kombinaciju treninga, meet up-ova, konsultacija i mentorstava timovi su sticali potrebna znanja za pokretanje socijalnog preduzeća.

Podršku na ovom putu pružao im je tim Smart Kolektiva, kao i 15 eksperata i ekspertkinja sa velikim znanjem i iskustvom u različitim oblastima: pokretanje biznisa, biznis planiranje, marketing, analiza tržišta, komunikacije, finansije, fundraisinga; ali i rada sa specifičnim ranjivim grupama.

Predstavljamo vam našu mrežu mentora/ki, preduzetnika/ca i aktivista/kinja koji su nesebično podelili svoje dugogodišnje iskustvo i znanje sa našim RISE timovima kako bi im pomogli da razviju ideje za bolje društvo.

 • Aleksandar Šćepanović  – Serijski preduzetnik i koosnivač višestruko nagrađivane online platforme Zanateria, koja okuplja i promoviše preko 500 malih lokalnih proizvođača.
 • Milica Čalija  – Ekspertkinja za marketing i komunikacije, preduzetnica, biznis mentorka i aktivistkinja. Suosnivačica je i direktorka  socijalnog preduzeća ”Anđeli.
 • Danko Nikolić – Ko-osnivač Zaječarske Incijative  i Omladinskog centra Zaječar, poseduje dugogodišnje iskustvo i znanje u fundraisingu, projektnom menadžmentu, komunikaciji i javnom zagovaranju.
 • Sonja Dakić – Iskusna preduzetnica i biznis mentorka, koja ima svoj mentorski program Živi*Radi*Voli za sve koji žele da pokrenu ili dodatno razviju svoj biznis.
 • Marko Živković  – Preko 10 godina iskustva rada u oblasti komunikacija u marketinškim agencijama i nevladinom sektoru. Trenutno radi kao Chief Marketing Officer za Superstars online platformu.
 • Dragana Petković – Projektna menadžerka na Institutu BioSens i koordinatorka BioSens akceleratora u AgriTech oblasti, sa višegodišnjim mentorskim iskustvom na polju menadžmenta i inovacija.
 • Uroš Petrović – Jedan je od dvojice idejnih tvoraca i osnivača kurirske službe Potrčko, čiji je bio izvršni direktor. Trenutno vlasnik i generalni direktor preduzeća Urmann solutions.
 • Nana Radenković – Jedna je od suosnivača i menadžerka programa kreativnog haba Nova Iskra. Ima veliko iskustvo rada u privatnom, javnom i civilnom sektoru i profesor je na Fakultetu za Medije i komunikacije.
 • Sreten Vranić – Finansijski ekspert sa preko 12 godina domaćeg i internacionalnog iskustva u različitim industrijama, posebno u oblastima rada sa startup kompanijama, mikro biznisima i socijalnim preduzećima.
 • Ana Arsić – Osnivačica, direktorka i finansijska konsultantkinja u knjigovodstvenoj agenciji SS Booking, sa preko 10 godina iskustva u finansijskom savetovanju, poreskom savetovanju i vođenju knjiga za preduzeća.
 • Dragana Jovčić – Izvršna direktorka i suosnivačica socijalnog preduzeća Uradi Zaradi. Preduzetnica, mentor, pokretač i prva u redu kada treba da pomogne drugim ženama na putu do uspeha.
 • Nikola Stanojević – Preduzetnilk i inovator koji trenutno vodi 2 kompanije. Jedna se bavi proizvodnjom održivih suplemenata a druga razvojem inovativne tehnologije u oblasti cirkularne ekonomije, ecotech-a i održive biotehnologije.
 • Nikoleta Kosovac – Programska koordinatorka socijalnog preduzeća i magazina Liceulice, gde se već 10 godina suočava sa izazovima koje sa sobom nose nezavisni, aktivistički mediji i rad na ekonomskom i socijalnom osnaživanju najugroženijih sugrađana i sugrađanki.
 • Marko Glišić – Savetnik za psihosocijalnu podršku u okviru projekta „Jaki mladi-nove perspektive“, na Nacionalnoj dečijoj liniji i na Roditeljskom telefonu u SOS Dečija Sela Srbija. Ima dugogodišnje iskustvo rada sa mladima u riziku.
 • Jasna Bratićević – Koordinatorka programa zapošljavanja, Centar za integraciju mladih (Svratište za decu, Beograd)

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je regionalni program podrške za mlade socijalne preduzetnike i preduzetnice koji u okviru Srbije sprovodi Smart kolektiv.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu >>SAJT