Blatologija i Mitrovački soko su dva pobednička tima koja će nastaviti svoje RISE putovanje, odlučeno je na Demo danu održanom 10. marta u prostoru Digitalne Srbije na Novom Beogradu.  

Pet mladih timova koji su tri meseca aktivno učestvovali u Regionalnom programu za socijalno preduzetništvo – RISE, predstavili su na Demo danu 10. marta članovima i članicama žirija svoje biznis ideje za rešavanje različitih društvenih i ekoloških problema. 

Nakon pažljivog razmatranja, žiri u sastavu Miloš Paunović, Nordeus fondacija, Maja Kovačević, SOS Pulse, Marija Bulat, RYCO Belgrade i i Marijana Savić, Atina NVO, doneo je odluku da će timovi Blatologija i Mitrovački soko dobiti finansijsku i praktičnu podršku da u „fazi inkubacije“ sprovedu svoju ideju i unaprede razvoj svog poslovanja. Treće mesto pripalo je timu Radionica koji će zajedno sa pobedničkim timovima učestvovati u RISE-ovom Regionalnom programu mobilnosti, u okviru kog će se, kroz studijska putovanja u regionu, mladi preduzetnici povezati sa svojim kolegama, istražiti slične koncepte socijalnog preduzetništva i razmeniti lekcije koje su naučili tokom RISE programa. Ubrzo nakon „Demo Day pitch sesije“, po dva člana svakog pobedničkog tima otputovaće u Tiranu kako bi na „Regionalnom Bootcampu“ kroz treninge i radionice stekli nova znanja i veštine.  

Svim učesnicima koji su prošli kroz tromesečni program i predstavili na Demo danu svoje ideje žiriju, uručen je i sertifikat o pohađanju faze ideacije.

RISE već treću godinu za redom sprovodi besplatni program podrške za razvoj ideja socijalnog preduzetništva. Program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život. Tokom 3 meseca „faze ideacije“,  šest mladih timova gradilo je svoju ideju za bolje društvo od nule do biznis modela. Na tom putovanju imali su podršku eksperata i mentora, sa kojima su prošli kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Održano je ukupno osam radionica, iz šest tematskih celina, uključujući „Social Business Canvas“ i „Priprema za pitch“ koje je vodila Sonja Dakić, „Marketing i istraživanje tržišta“ pod vođstvom Milice Čalije, „Finansije, osnove finansijskog budžetiranja i planiranja“ koju je vodio Vladimir Jovanović, „Odnosi sa klijentima, kanali i izvori prihoda“ pod mentorstvom Nede Stanković i „Aktivnosti, resursi i partneri“, koju je vodio Neven Marinović.  

RISE – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo je program podrške mladim socijalnim preduzetnicima i preduzetnicama, koji u Srbiji sprovodi organizacija Smart kolektiv od 2019. godine. RISE program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život. 

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO (Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Više o RISE programu.