Radansku ružu zaposlene vide kao drugu kuću, a plata koju dobijaju za mnoge je bila prva u životu

Iz lebanskog kraja i planinskih sela u kojima nema prilika za posao, predstavljamo vam Radansku ružu, socijalno preduzeće koje zapošljava žene koje pripadaju marginalnim i teško zapošljivim kategorijama stanovništva. Preduzeće zapošljava preko 30 žena, a većina njih su samohrane majke, žene starije od 55 godina, žene sa invaliditetom, kao i žene žrtve nasilja, koje kroz rad u Radanskoj ruži imaju priliku da se postanu aktivne članice zajednice. Kroz Radansku ružu je prošlo više od 40 žena, koje su na ovaj način dobile priliku da se socijalno i ekonomski osnaže i kako one kažu, njihovu drugu kuću.

Na selu te niko ne pita za rođendan. To se nije slavilo, a kad sam počela da radim, vidim da slave s tortom, pa ajde i ja da počastim. One su mi sračunale da punim 50. Prvi put u životu sam dobila poklon i ne mogu da opišem koliko mi je bilo lepo”, rekla je jednom prilikom Javorka, jedna od žena zaposlenih u Radanskoj ruži.

Preduzeće se bavi preradom voća i povrća koje ove žene biraju i prerađuju ručno, na običnim šporetima u malim šerpama, u velikoj zajedničkoj kuhinji koja zadovoljava sve standarde i od njih prave domaću zimnicu i puno druge ukusne hrane, po tradicionalnim receptima i bez upotrebe hemijskih dodataka. Uz korišćenje najkvalitetnijeg povrća i voća ubranog na obroncima planine Radan, socijalno preduzeće Radanska Ruža proizvodi organske i konvencionalne proizvode, gde je glavni proizvod ajvar. Pored toga, u ponudi imaju i peglanu papriku, paradajz salatu, maliđano, pinđur, ali razna slatka i džemove od kajsije, šljive i šipurka.

Kvalitet proizvoda Radanske ruže prepoznat je i na međunarodnom nivou. Preduzeće je početkom 2020. godine dobilo prestižnu nagradu na Next Organic Berlin-u, sajmu organskih proizvoda u Berlinu. „Ta nagrada značila je za nas mnogo jer svako takvo priznanje dosta pomaže proizvodima da dođu do novih kupaca. Zahvaljujući tome nam je, i pored pandemije, prodaja i proizvodnja organskih proizvoda bila 3 puta veća nego ranije ”, priča Predrag Stošić, direktor Radanske ruže. Radanska ruža u saradnji sa preduzećem BioBalkan celokupan asortiman organskih proizvoda plasira na austrijsko tržište, gde postoji mnogo veća potražnja za ovakvim proizvodima. Projekcije preduzeća su da je svaki dalji rast u proizvodnji opravdan jer na ovom tržištu postoji jako veliko interesovanje, kao i obezbeđeni kupci.

Ključni preduslov za dalji rast jeste razvoj organske proizvodnje u okolini Lebana. Preduzeće ima 4.5 hektara ukupne površine pod organskim proizvodima, a otkup većeg dela sirovina vrši od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava iz okoline Lebana. Kroz partnerski odnos i saradnju sa 27 malih PG, Radanska ruža nudi podršku u nabavci plastenika, sistema za navodnjavanje, pomoć tehnologa, pomoć u sertifikaciji za organsku proizvodnju i siguran otkup po fer cenama od malih poljoprivrednih gazdinstava. Čak u 6 gazdinstava sa kojima sarađuju, nosioci vlasništva su žene, dok u 13 gazdinstava ima mladih članova ispod 35 godina. Radanska ruža neretko pomaže i drugima, donirajući svoje proizvode socijalnim ustanovama širom zemlje.

Značaj Radanske ruže za lokalnu zajednicu prepoznat je i u okviru programa Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice, u okviru kojeg je preduzeće od Kraljevine Norveške dobilo bespovratna sredstva za nabavku plastenika koji će koristiti za proizvodnju organskog povrća – paprike i paradajza. Nabavka ove opreme će unaprediti kapacitete preduzeća, doprineti daljem poslovnom razvoju i otvaranju novih radnih mesta za mlade i druge teže zapošljive grupe u opštini Lebane. Takođe, nabavka plastenika imaće pozitivan uticaj i na kooperanata Radanske ruže, kroz deljenje opreme i korišćenje za proizvodnju i njihovih rasada.

Naša glavna motivacija je da imamo što više zaposlenih žena iz marginalnih grupa, a svaka nova žena i vraćeni osmeh na lice nama je razlog da radimo više, budemo uspešniji i damo sve od sebe. Koliko god da je teško, one nas motivišu da budemo maksimalno aktivni i da se u teškim situacijama, koje su nažalost česte, ne predajemo, idemo dalje i budemo što bolji”, kaže Predrag i dodaje „Smatram da bi sva preduzeća trebalo da kolektive grade na zajedništvu, a ne na isključivo strogim pravilima, jer mnoga od njih guše slobodu koju bi zaposleni imali. Suština je da zaposleni mesto u kome rade ne vide kao obavezu, već kao svoju firmu i svoju drugu kuću – da ’jao, sutra moram ponovo na posao’ postane ’jedva čekam da odem sutra na posao’”.

Radanska ruža  je jedno od deset preduzeća koja učestvuju u programu „Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima sa snažnim pozitivnim uticajem na lokalne zajednice”, koji je usmeren na pružanje stručne i finansijske podrške preduzećima koja posluju u manje razvijenim opštinama i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica.

Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjima Proaktiv iz Niša i Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).