Smart kolektiv je organizovao četvrti i završni evaluacioni sastanak u okviru Programa podrške preduzećima koji imaju pozitivan uticaj na mlade. Sastanak je okupio socijalna preduzeća i glavne konsultante na programu kako bi sumirali utiske iz poslednjeg , kao i programa u celini.

Ovaj program je implementiran u periodu od marta 2018. do januara 2019. godine i obuhvatao je pružanje podrške 21 socijalnom preduzeću. Tokom ovog perioda, svako preduzeće je imalo na raspolaganju iskusnog poslovnog konsultanta koji je individualno radio sa njima kako bi poboljšao poslovanje preduzeća. Tokom programa, svako SP je dobilo oko 250 sati konsultantske podrške. Preduzeća su takođe imala priliku da koriste usluge eksternih stručnjaka u posebnim oblastima, kao što su: prehrambena tehnologija, dizajn i brendiranje, razvoj veba, razvoj proizvoda, marketing društvenih medija, finansije itd.

Tokom programa, ukupno 35 eksperata pružilo je 147 dana profesionalne podrške. Preduzeća su takođe dobila opremu za zapošljavanje novih ljudi i prošla kroz niz zajedničkih treninga i radionica. Tokom narednog perioda, Smart kolektiv će izveštavati o konkretnim i merljivim rezultatima programa.

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.