Beograd, 24. mart 2022. – Program za održive biznise je program Smart Kolektiva, namenjen razvoju preduzeća sa jakim društvenim i/ili ekološkim uticajem u Srbiji i njihovoj pripremi za impakt investicije. Preduzeća sa najvećim potencijalom za dalji razvoj poslovanja i društvenog uticaja imaće priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR. Učesnici programa će zajedno sa timom iskusnih biznis mentora, preduzetnika i investitora tokom pet meseci programa raditi na strategiji biznis razvoja i pripremi za impakt investicije u zemlji i inostranstvu.

Program za održive biznise je deo Smart Impakt Fonda – Fonda za razvoj održive ekonomije koji će u narednih 5 godina investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

Prijave za učešće u programu su otvorene do 17.aprila 2022. godine do 23.59h.

Prijavite se za učešće u programu >> LINK << 

Više informacija o programu i smernice za prijavljivanje >>LINK <<

Pridružite nam se na onlajn info sesiji 12.aprila u 16h i saznajte sve što vas interesuje o Programu za održive biznise. Prijavite se za učešće na info sesiji >> LINK << 

PROGRAM ZA ODRŽIVE BIZNISE:

STRUČNA PODRŠKA ZA RAST PREDUZEĆA
Kroz intenzivan program interaktivnih radionica i 1-na-1 mentorstva, preduzeća će analizirati i unaprediti svoj biznis model, razviti finansijske projekcije poslovanja, izveštaje o društvenom uticaju i prezentacije za domaće i strane impakt investitore.

TIM ISKUSNIH MENTORA i KONSULTANATA
Zahvaljujući iskustvu od 15 godina u podržavanju inicijativa i preduzeća sa jakim društvenim uticajem, Smart kolektiv je razvio konsultantsku i mentorsku mrežu koju čini više od 30 uspešnih preduzetnika, biznis eksperta i investitora.

FINANSIJSKI INSTRUMENTI SKROJENI ZA SOCIJALNA PREDUZEĆA
Prilika da preduzeća apliciraju za beskamatnu pozajmicu u iznosu do 50.000 EUR koja je skrojena prema meri svakog preduzeća, tako da istovremeno podstiče razvoj biznisa i društvenog uticaja.

POVEZIVANJE SA KOMPANIJAMA I PRIVATNIM SEKTOROM
Preduzeća će imati priliku da se povežu i razviju saradnju sa drugim organizacijama, preduzećima i kompanijama u Srbiji, koje posluju odgovorno prema zajednici i životnoj sredini.

POVEZIVANJE SA IMPAKT INVESTITORIMA
Prilika da se preduzeća predstave domaćim i stranim investitorima koji ulažu u preduzeća sa društvenim uticajem. Smart Kolektiv je deo vodećih Evropskih i svetskih mreža koje okupljaju impakt investitore i organizacije koje podržavaju rast i razvoj ekonomije sa društvenim uticajem.

MERLJIV DRUŠTVENI UTICAJ
Preduzeća će dobiti podršku da unaprede merenje i komuniciranje svog društvenog uticaja u skladu sa međunarodno priznatim metodologijama i ciljevima održivog razvoj

 

KOME JE NAMENJEN PROGRAM:

Program je namenjen mikro i malim preduzećima, zadrugama i organizacijama iz Srbije, koja posluju najmanje dve godine, već posluju na tržištu i žele da razviju strategije daljeg rasta i finansiranja svog poslovanja.

Prilikom selekcije preduzeća ocenjivaće se održivost biznisa, pozitivan uticaj na životnu sredinu i/ili društvo, potencijal za rast poslovanja i ekološkog/društvenog uticaja, kao i organizacioni kapaciteti preduzeća. Dodatno će se bodovati impakt koji preduzeća imaju na životnu sredinu kroz svoje poslovanje.

 

FOND ZA RAZVOJ ODRŽIVE EKONOMIJE:

Fond za razvoj održive ekonomije je pokrenuo i sprovodi Smart kolektiv, pionirska organizacija u oblasti socijalnog preduzetništva i društveno odgovornog poslovanja, sa preko 15 godina iskustva u podržavanju pojedinaca, organizacija i preduzeća koja doprinose održivom razvoju društva.

Program za održive biznise deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024.godine  investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.

Program za održive biznise se sprovodi zahvaljujući podršci: EFSE Entrepreneurship Academy – EFSE Preduzetničke akademije, Fondacije za otvoreno društvo i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Smart Impakt Fond je 2020. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Za sva dodatna pitanja, možete da nas kontaktirate putem mejla: aleksandar@smartkolektiv.org  ili pozivom na telefon: 063528841. Više informacija o programu možete pronaći na našem sajtu www.smartkolektiv.org.