Poslednja radionica Programa za održive biznise pod temom “Priprema za pitch” održana je 21. septembra u Smart kolektivu. Radionicu je vodila naša dugogodišnja saradnica i biznis konsultantkinja Sonja Dakić koja je pripremala polaznike za pitch sesiju na kojoj će preduzeća imati priliku da konkurišu za impkt investiciju Smart impakt fonda.  

Tokom radionice, učesnici su imali priliku da vežbaju kako da na najbolji način u 3 minuta predstave svoje preduzeće nakon čega im je Sonja Dakić davala povratnu informaciju i savete za unapređenje njihovih prezentacija.  

Ovom radionicom, radioničarski segment ovogodišnjeg Programa za održive biznise se zatvara. Nakon šest radionica i brojnih sastanaka sa mentorima 1-1, predstavnici 10 preduzeća sada su spremni za sledeći korak. Na pitch sesiji oni će predstaviti svoja preduzeća Savetodavnom odboru Smart impakt fonda i potencijalnim investitorima, a na osnovu njihove odluke jedno ili dva preduzeća ostvariće beskamatnu pozajmicu Smart impakt fonda. 

Ovo je poslednja od šest radionica namenjena učesnicima programa sa ciljem da dalje rade na strategiji razvoja biznisa i pripremi za impakt investicije. Program traje pet meseci tokom kojih učesnici prolaze kroz intenzivan proces obuke, nakon čega dobijaju priliku da apliciraju za inovativan finansijski instrument – beskamatnu pozajmicu u vrednosti do 50.000,00 EUR.  

Njihova preduzeća doprinose rešavanju različitih društvenih problema – od ekoloških do problema zapošljivosti osoba sa invaliditetom – Upoznajte ih! 

Program za održive biznise deo je petogodišnje strategije i programa Smart Impakt Fond – Fond za razvoj održive ekonomije. Fond nastoji da pruži dugoročnu stručnu i finansijsku podršku preduzećima u različitim fazama razvoja i da na taj način doprinese razvoju ekonomije sa pozitivnim društvenim uticajem. Program će do 2024. godine investirati oko pola miliona evra u inicijative i preduzeća koja doprinose održivim i pozitivnim promenama u svojim zajednicama.  

Program za održive biznise se sprovodi zahvaljujući podršci: EFSE  Preduzetničke akademije, Fondacije za otvoreno društvo i Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.  

Smart Impakt Fond je 2019. godine pokrenuo Smart kolektiv uz podršku EVPA – Evropske Asocijacije za preduzetničku filantropiju i Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je bio finansiran od strane USAID-a, a koji je sprovela Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.