Beograd jul 2020 – Regionalni inkubator za socijalno preduzetništvo (RISE) omogućiće da više od 200 mladih sa Zapadnog Balkana razvije svoje ideje za održive i inovativne socijalne biznise.

Reč je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra prošle godine i realizuje se u regionu Zapadnog Balkana, a Smart Kolektiv odabran je da bude jedan od strateških partnera koji će doprineti razvoju ideja mladih u oblasti socijalnog preduzetništva. Kroz bogat program koji uključuje seriju radionica, programe moblinosti između regionalnih partnera i finansijsku podršku mladi socijalni preduzetnici imaće priliku da uče, povezuju se i razvijaju svoj biznis, istovremeno rešavajući društvene probleme svoje zajednice.

Program je namenjen mladima iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova*, a cilj mu je jačanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i davanje prilike mladima da razviju inovativna društvena rešenja, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu. Projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje mreže mladih socijalnih preduzetnika i preduzetnica.

Poziv zainteresovanim timovima za prijavu biće raspisan u avgustu!

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – Smart Kolektiv (Srbija), IPC Tehnopolis (Crna Gora), ARNO ( Severna Makedonija), Balkan Green Foundation ( Kosovo), Nešto više (BIH) i Yunus Social Business (Albanija). RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Više o samom projektu naćićete na SAJTU ili na zvaničnim Facebook, Instagram ili Linkedin stranicama.

*This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo Declaration of Independence.