16. januar 2016. – Na sajtu Donacije.rs u toku je kampanja za prikupljanje sredstava za projekte 3 socijalna preduzeća kojima Smart kolektiv pomaže da unaprede održivost. U pitanju su Udruženje Prostor, Vega, i GM Optimist.
Organizacije i inicijative deo su programa Smart akademija, za razvoj održivijeg civilnog društva, koji Smart kolektiv realizujeuz podršku USAID.
Udruženje Prostor od 2010. godine do danas podržalo je kroz svoje programe preko 300 korisnika psihijatrijskih usluga. Trenutno sakupljaju 180.000 dinara kako bi nastavili da organizuju umetničke radionice, psihoterapiju i ostale programe za korisnike. Donacije i prihod od prodaje radova nastalih na radionicama biće uloženi u redovno održavanje aktivnosti van bolnice, u zajednici i njihov radni angažman. Pročitajte više na: http://www.donacije.rs/projekat/beograd-da-li-ste-vi-normalni/.
Vega omladinski centar je osnovan 2000. godine, s ciljem izgradnje kvalitetnog okruženja za razvoj dece i mladih. Trenutno sakupljaju 300.000 dinara za program „Škola za superheroje“ i Koba Yagi igračke, koji imaju za cilj razvijanje emocionalne inteligencije dece. Podržavanjem ovog programa doprinećete unapređuju programa u vrtićima, dnevnim boravcima i bolnicama gde će se koristiti ovi alati i ujedno ćete podržati dugoročno nezaposlene žene i mlade s teškoćama u razvoju, angažovane u proizvodnji igračaka i ambalaže. Pročitajte više na: http://www.donacije.rs/projekat/beograd-vega-vratimo-deci-igru/.
GM Optimist osnovan je 2008. godine u Gornjem Milanovcu, sa misijom da unaprede sistem upravljanja otpadom i reciklaže. Do sada su sakupili i reciklirali preko 60.000 kg elektronskog i električnog otpada. Trenutno sakupljaju 100.000 dinara za otvaranje Reciklažnog dvorišta, koje će rešavati problem deponija na lokalu. Planirano je da se deo otpada otkupljuje od građana, čime će doprineti smanjenju siromaštva. Sakupljena sredstva iskoristiće za kupovinu dva bicikla i dve prikolice za otpad, a profit od prodaje otpada će ulagati u uređenje javnih površina, pomoć bolesnim i siromašnim sugrađanima i unapređenje uslova u zdravstvenim ustanovama. Pročitajte više na: http://www.donacije.rs/projekat/gornji-milanovac-reciklazno-dvoriste/.

Pomozite ovim socijalnim preduzećima da realizuju svoje ideje i urade nešto dobro za zajednicu!
1. Podelite ovu vest sa vašim prijateljima i saradnicima – pozovite i njih da podrže ove inicijative.
2. Donirajte novac za realizaciju ovih ideja na platformi Donacije.rs – kao pojedinac, grupa ili kolektiv!