Osam mladih timova iz Srbije odabrano je da tokom RISE programa razvija svoje inicijative za pozitivne promene u zajednici i stekne važna znanja i veštine potrebne za pokretanje socijalnog preduzeća.  

Na poziv za učešće u RISE programu koji je bio otvoren tokom septembra 2023, prijavilo oko 40 kreativnih timova mladih iz Srbije. Stručna komisija imala je težak zadatak da među sjajnim biznis idejama za rešavanje najraznovrsnijih društvenih i ekoloških problema, odabere osam ideja i timova koji će učestvovati u programu.  Predstavljamo vam osam odabranih timova koji će u okviru RISE inkubatora razvijati svoje ideje i inovativna rešenja kako bi ostvarili pozitivne promene u svojoj zajednici: 

  • Tim Zajedničke niti planira da otvori centar za radno osposobljavanje socio-ekonomski ugroženih grupa sa posebnim fokusom na mlade i žene iz romske populacije. Centar će se baviti kreativnom izradom odeće, ukrasa i rukotvorina sa elementima bogate romske kulture, kao i popravkom  garderobe kako bi se stvorio dodatni izvor prihoda. Pored cilja da se diskriminacija i predrasude prema romskoj zajednici umanje, kao i da se podstakne integracija njihove kulture, ovaj centar će takođe osigurati ekonomsku sigurnost i doprineti ličnom zadovoljstvu svih članova zajednice.  
  • Suvo zlato je poslovni poduhvat koji kombinuje vrhunski ukus i društveni doprinos. Njihova osnovna zamisao podrazumeva proces sušenja šljiva radi stvaranja visokokvalitetnog proizvoda – suvih šljiva, odnosno „Suvog zlata“. U proces proizvodnje planiraju da uključe marginalizovanu grupu žena izbeglica iz Ukrajine koje borave u Centru za azil u Vranju, kako bi im pružili priliku da se, kroz rad i ekonomsku nezavisnost, integrišu u zajednicu. Na ovaj način žele da doprinesu smanjenju predrasuda, kao i da promovišu praksu koja koristi i zajednici i poslovnom svetu. 
  • BIOSevent ideju osmislili su članovi jednog porodičnog imanja na Tari koji planiraju da razviju seosko domaćinstvo sa obimnom ponudom kulturnih, zabavnih, sportskih i edukativnih sadržaja. Pored uživanja u zelenoj dolini, svežem vazduhu, umetničkim kolonijama i lokalnim specijalitetima, posetioci će moći i da učestvuju i u izradi domaćih proizvoda. Posebna pažnja biće posvećena deci i mladima uz pregršt interaktivnih programa i aktivnosti na otvorenom koje će ih udaljiti od modernih tehnologija i izvršiti pozitivan uticaj na njihov društveni život.   
  • Sa ciljem da mladi u Srbiji prestanu da propuštaju prilike zato što nisu bili obavešteni o njima, tim Idemo odlučio je da kreira veb i mobilnu aplikaciju koja će pružati informacije u oblasti kulture, sporta i edukacije. Ova platforma, pored toga što će omogućiti pretraživanje i filtriranje informacija, takođe će omogućiti umetnicima i malim organizacijama veću vidljivost. Na ovaj način članice tima takođe žele da povežu mlade sa sličnim interesovanjima, kao i da ih inspirišu da posećuju kulturne događaje i da se  rekreativno bave sportom.  
  • Tim Presto želi da otvori vrata ljubavi prema sviranju i muzici za decu iz seoskog okruženja. Planiraju da pokrenu celodnevne muzičke radionice u okolnim selima Novog Sada kako bi školarcima pružili priliku da nauče da sviraju žanr koji vole na nekom od instrumenata, kao i da nastupaju na koncertima i povežu se za muzičkim školama. Na ovaj način, Presto tim će deci školskog uzrasta pružati podršku istovremeno doprinoseći očuvanju sela u Srbiji. 
  • Tim Viva Young okuplja ekipu iz Požarevcu koja želi da podigne ekološku svest među mladima, da ih uključi u poduhvate koji se tiču zaštite životne sredine i podstakne njihovu saradnju na projektima za zajednicu. Od aktivnosti kao što su sadnja drveća, čišćenje parkova, reka i šuma, preko radionica o reciklaži, energetskoj efikasnosti i očuvanju prirode, pa sve do volonterskih i drugih akcija, ovaj tim osmislio je čitav niz aktivnosti koji imaju za cilj da probude svest mladih ljudi o važnosti očuvanja životne sredine i ekoloških problema. 
  • Tim Pied Piper okuplja grupu prijatelja koji su odlučili da adresiraju problem otuđenosti i izolovanosti današnjice koji je posebno izražen u urbanim sredinama. Planiraju da pokrenu platformu koja će da premosti jaz između onlajn i oflajn sveta, omogućavajući korisnicima da otkriju lokalne događaje, povežu se sa slično-mislećim ljudima i stvaraju autentične ljudske veze. Sa ciljem da obnovi osećaj zajedništva, solidarnosti i pripadnosti društvu, ova platforma će doprineti jačanju društvene kohezije i poboljšanju kvaliteta života. 
  • Polimorf tim ima viziju da obogati kulturnu scenu na Novom Beogradu pokretanjem festivala, a vremenom i novog kulturnog centra. Njihov cilj je jačanje lokalne umetničke zajednice i negovanje bogatog kulturnog nasleđa ovog urbanog dela grada. Pored muzičkog programa sa fokusom na mlade muzičare, festival će biti posvećen i urbanističkom nasleđu blokova i umetnicima koji tu i stvaraju. Osim toga, događaj će biti i platforma za dijalog sa lokalnom zajednicom. U saradnji sa Udruženjem za multiplu sklerozu u bloku 70, festival će uključiti i najugroženije stanovnike ovog bloka, čiji glas je često zanemaren i retko se čuje, posebno kada je reč o stvaranju umetničkih i angažovanih sadržaja.

Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike već četvrti put za redom sprovodi besplatni program podrške za razvoj ideja socijalnog preduzetništva. Program se istovremeno odvija u šest balkanskih zemalja sa ciljem da motivisanim i posvećenim mladim ljudima omogući da svoju ideju razrade i učine region boljim mestom za život. Tokom 4 meseca „faze ideacije“, šest do osam timova u šest zemalja gradiće svoju ideju od nule do biznis modela. Na tom putovanju imaće podršku eksperata i mentora, sa kojima će proći kroz sve važne korake u pokretanju socijalnog preduzeća. Nakon toga, biće odabrana dva najbolja tima iz Srbije odnosno ukupno 12 timova iz regiona koji će dobiti dodatnu finansijsku i praktičnu podršku da u „fazi inkubacije“ sprovedu svoju ideju i unaprede razvoj svog poslovanja.      

Smart kolektiv, organizacija koja sprovodi RISE program u Srbiji, zahvaljuje svima koji su izdvojili vreme da promisle kako bi mogli da doprinesu svojoj zajednici. Sve ideje koje su stigle su pametne, inovativne i vredne i uprkos nemogućnosti da sve koji su se prijavili uključimo u program, ohrabrujemo ih da nastave sa svojim solidarnim namerama.    

Projekat RISE su podržali Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ), PULSE (Groupe SOS), Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEYN), ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart kolektiv, IPC Tehnopolis i Yunus Social Business. RISE program u Srbiji realizuje se uz podršku Američke ambasade u Beogradu.