Beograd, 8. decembar, 2018. – Povodom dodele malih grantova namenjenih ekonomskom osnaživanju žena, u okviru projekta ONAsnaživanje organizovana je specijalna svečanost. Pored žena dobitnica grantova i saradnika na projektu, događaju su prisustvovali predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije Ljiljana Lončar, zamenica šefice kancelarije UN Women u Srbiji i portfolio menadžerka za pitanje nasilja prema ženama Jelena Milovanović i direktor Smart Kolektiva Neven Marinović.

Konkurs za pokretanje ili unapređenje ženskih biznisa bio je otvoren za sve žene sa teritorija opština Sremska Mitrovica, Pančevo i Sombor. Na konkurs je pristigao veliki broj kvalitetnih prijava, a izabrano je 15 poslovnih ideja. Ovom prilikom dodeljeni su grantovi za razvoj ili pokretanje biznisa u iznosu od po 250.000 dinara.

U Pančevu su pobedničke ideje uglavnom u vezi sa pokretanjem ili unapređenjem krojačkih radionica. U Sremskoj Mitrovici su izabrani biznisi žena orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju, pčelarstvo i šivenje konfekcije, dok su u Somboru nagrađene ideje najrazličitijih malih biznisa – od proširenja asortimana picerije, preko podizanja plastenika i unapređenja voćnjaka, do uvođenja turističkih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu i proširenja delatnosti knjigovodstvene agencije.

Projekat ONAsnaživanje predstavlja nastavak aktivnosti Fonda B92 na izgradnji sigurnih kuća za žene koje su preživele porodično i partnersko nasilje širom Srbije. Cilj programa je da sve žene koje su u nekoj socijalnoj potrebi, a naročito one koje su preživele neki oblik nasilja. Projekat sprovodi Fond B92 u partnerstvu sa Smart Kolektivom i udruženjem Dobra bašta, uz finansijsku podršku Fonda Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja prema ženama.