Smart kolektiv je, u saradnji sa Forumom za odgovorno poslovanje, organizovao okrugli sto o Zelenoj ekonomiji. Događaj je okupio predstavnike civilnog i poslovnog sektora, s ciljem da se razgovara o ključnim izazovima u razvoju zelene ekonomije u Srbiji. Glavni govornici bili su Neda Stanković (Smart kolektiv), Milica Mišković (Forum za odgovorno poslovanje – FOP), Aleksandar Milošević (CRH Srbija) i Igor Jezdimirović (Inženjeri zaštite životne sredine).

U uvodnom delu okruglog stola, gospođa Stanković je pružila uvid u GEAR projekat, njegove glavne aktivnosti i rezultate do sada, uključujući i pregled politika EU u vezi sa zelenom ekonomijom. U ime organizacije Inženjeri zaštite životne sredine, gospodin Jezdimirović je objasnio ključne izazove saradnje između sektora u cilju postizanja zadovoljavajućeg nivoa stanja životne sredine i njene zaštite.

Učesnici diskusije su se složili da se sistemski pristup pitanjima zaštite životne sredine može postojati samo kroz saradnju između civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Okrugli sto je deo projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona), koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Severne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama Smart kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Severne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.