Mikro i mala preduzeća u Srbiji zapošljavaju 629 hiljada ljudi. Osim direktnog zapošljavanja, ova preduzeća imaju mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života preko 3 miliona ljudi u našoj zemlji – porodice zaposlenih, male dobavljače poput poljoprivrednih gazdinstava kojima je bez ovih preduzeća egzistencija ugrožena i druge. Dodatno, veliki broj ovih preduzeća posluje u nerazvijenim opštinama gde predstavljaju važan oslonac i prihode lokalne zajednice.

Smart kolektiv, uz podršku Kraljevine Norveške, realizuje Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama, u okviru kojeg su finansijski i stručno podržana mikro i mala preduzeća preduzeća iz nerazvijenih opština Srbije, nosioci promena i važni pokretači inovacija i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Preduzeća koja učestvuju u programu podrške su: Agro prima jug, Avlija održivog razvoja, Chrono, Darovi Lužnice, DAST – NF, Inak, Mlekara Carpe Diem, Radanska ruža, Vinarija Mačkov podrum i Vrtlari. Ova preduzeća značajno doprinose razvoju lokalnih zajednica kroz zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva i uključivanje u svoj lanac malih lokalnih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava i prepoznata su kao šampioni održivosti u svojim zajednicama.

Imajući u vidu njihov značaj za lokalnu ekonomiju, ovim preduzećima je od velikog značaja da budu prepoznati od strane građana i podržani kupovinom proizvoda. Važno je podsticati i podržati male proizvođače i pomoći likvidnost malih preduzeća kroz ovakve programe podrške. Naročito je važno da građani prepoznaju značaj mikro i malih preduzeća i podrže ih kupovinom – birajući na prvom mestu proizvode malih i domaćih proizvođača”, rekao je Branislav Sekulić, direktor i osnivač preduzeća Vrtlari.

Upravo zbog toga je od velike važnosti bio događaj Sajam održivih mikro i malih preduzeća u Novom Sadu, tokom kojeg su građani imali prilike da se upoznaju sa učesnicima programa, mikro i malim preduzećima iz Srbije koja osim ostvarivanja profita imaju i jasno usmerenje na razvoj zajednica u kojima posluju. Sajam održivih mikro i malih preduzeća, organizovale su organizacije Putevima preduzetništva i Smart Kolektiv uz podršku Kraljevine Norveške, 4. juna na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. Događaj je imao je za cilj da široj javnosti i biznis zajednici predstavi proizvode i usluge ovih preduzeća, ali i značaj koji ona imaju za pozitivan i inkluzivan razvoj lokalnih zajednica, posebno u manje razvijenim opštinama.

Sajam je održan u okviru 22. novosadskog noćnog bazara, velike manifestacije koja okuplja male proizvođače, umetnike i kreativce i koju je posetio veliki broj građana Novog Sada, kao i preduzeća. Posetioci su imali  priliku da se poznaju sa mikro i malim preduzećima, kupujući ručno rađene proizvode i uživajući u gastronomskim specijalitetima.

Program podrške održivim mikro i malim preduzećima u nerazvijenim sredinama je program stručne i finansijske podrške mikro i malim preduzećima koja posluju odgovorno i pozitivno doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica. Program realizuje Smart Kolektiv, u partnerstvu sa udruženjem ProAktiv iz Niša i udruženjem Putevima preduzetništva iz Novog Sada. Program se sprovodi u okviru projekta „Norveška za vas – Srbija” koji finansira Kraljevina Norveška a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Više o programu i učesnicima možete pročitati na ovom linku.