Smart kolektiv je tokom juna meseca 2021. godine održao regionalnu konferenciju „Tranzicija ka zelenoj ekonomiji“. Konferencija je održana online u periodu od 8. do 11. juna uz učešće više od 40 govornika iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana.

Na otvaranju konferencije govorili su ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici, ministarska zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

Konferencija se kroz 11 sesija bavila temama kao što preduslovi za razvoj zelene ekonomije u regionu, ekonomski i investicioni plan i Zelena agenda za Zapadni Balkan, stanje javnih politika u oblasti zelene ekonomije, uloga medija, doprinos biznis sektora u borbi za očuvanje životne sredine, uloga civilnog društva u tranziciji ka zelenoj ekonomiji i mnogim drugim.

Konferenciju je organizovao Smart kolektiv u sklopu projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat sprovodi konzorcijum organizacija koji pored Smart kolektiva iz Srbije čine FORS Montenegro iz Crne Gore, CRP iz Bosne i Hercegovine, Ekosvest iz Severne Makednoije, EDEN iz Albanije, kao i udruženje SLAP iz Hrvatske.

Snimci svih sesija konferencije dostupni su na youtube kanalu Smart kolektiva na sledećem linku.