Beograd, 16. oktobar 2018 – U Beogradu je održana konferencija Dan socijalnih preduzeća: podsticanje zapošljavanja mladih kroz socijalno preduzetništvo koji je okupio brojne posetioce iz javnog, civilnog i biznis sektora, kao i zainteresovane građane. U okviru konferencije predstavljeni su rezultati programa Podizanje kapaciteta socijalnih preduzeća a održan je i Grad socijalnog preduzetništva, market na kome je 21 socijalno preduzeće koje je podržano ovim programom predstavilo svoje usluge, ideje i proizvode.

Događaj su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zoran Đorđević i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib (Thomas Schieb). Nakon uvodnog obraćanja, glumci omladinskog pozorišta Reflektor Teatar su kroz zanimljiv performans sproveli posetioce kroz Grad socijalnog preduzetništva i predstavili svako od preduzeća.

U fokusu konferencije bilo je predstavljanje rezultata ovog programa podrške kroz koji je u proteklih godinu dana zaposleno ili radno angažovano 60 mladih. Rezultati su predstavljeni od strane menadžera programa, ali i kroz intervjue sa 10 socijalnih preduzeća i konsultanata koji učestvuju u programu i  koji su podelili svoje utiske iz dosadašnjeg toka programa.

Ekspertkinje za socijalno preduzetništvo Kristine Notz (Akademija za socijalno preduzetništvo, Nemačka) i Andreja Rosandić (Granola, Hrvatska), upoznale su učesnike sa programima podrške, kao i sa stanjem socijalnog preduzetništva u Nemačkoj i Zapadnom Balkanu. U okviru konferencije održano je i finalno predstavljanje ideja u okviru Social Impact Award takmičenja za mlade socijalne preduzetnike, na kome su pobednicima uručeni grantovi za pokretanje ili razvoj socijalnog biznisa.

Dan socijalnih preduzeća organizovan je u okviru Programa podrške preduzećima koja imaju pozitivan uticaj na mlade, od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart kolektiva, dok su partneri konferencije bili Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija.

Program je deo projekta Podsticanje zapošljavanja mladih koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.