Beograd/Online, 21 – 22. jun, 2021 – Tokom juna meseca 2021. godine, Smart kolektiv je organizovao dvodnevni trening o uvođenju principa zelene ekonomije u javne politike i strateške planove. Trening je održan 21. i 22. juna i okupio je 30 predstavnika ministarstava, loklanih samouprava, relevantnih javnih insititucija i udruženja građana. Trening je držao profesor Dragan Golubović.

Tokom treninga obrađene su teme kao što su: novi globalni trendovi vezani za tranziciju ka zelenoj ekonomiji, zelena ekonimija i novi pregovarački okvir za EU članstvo, pregovaračko poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene), novi zakonski okvir za razvoj javnih politika u Srbiji i primena koncepta ljudskh prava u razvoju javnih politika, Zakon o zaštiti životne sredine i njegove glavne karakteristike, izazovi vezani za traniziciju ka zelenoj ekonomiji u Srbiji, itd. U okviru treninga predstavljen je i nacrt studije “Naša zelena budućnost”.

Takođe, kao uvod u trening o uvođenju principa zelene ekonomije u javne politike i strateške planove održana je i radionica o EU Zelenom dogovoru/Zelenoj agenda za Zapadni Balkan. Radionicu je održala Neda Stanković iz Smart kolektiva.

Trening je održan u sklopu projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona koji finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017. Projekat sprovodi konzorcijum organizacija koji pored Smart kolektiva iz Srbije čine FORS Montenegro iz Crne Gore, CRP iz Bosne i Hercegovine, Ekosvest iz Severne Makednoije, EDEN iz Albanije, kao i udruženje SLAP iz Hrvatske.